Svet 11.2.2014 6:00

V dunajskem Prirodoslovnem muzeju razstava Reichenbachovih orhidej

Dunaj, 11. februarja - V dunajskem Prirodoslovnem muzeju bodo na valentinovo odprli razstavo z naslovom Reichenbachove orhideje - skrita dediščina v Prirodoslovnem muzeju Dunaj. Na njej bo na ogled obsežna zbirka rož, ki jo je dunajskemu muzeju zapustil nemški botanik Heinrich Gustav Reichenbach.

Reichenbach (1824-1889) je bil od leta 1855 profesor botanike na Univerzi Leipzig, leta 1863 pa je postal direktor Botaničnega vrta v Hamburgu. Zbiral, identificiral in popisoval je rastline s celega sveta, njegova največja strast pa so bile orhideje. Pred smrtjo je svojo obsežno zbirko zapustil dunajskemu Prirodoslovnemu muzeju pod pogojem, da 25 let ostane skrita in da se je ne deli. Letos, ko mineva 100 let od odprtja zbirke za javnost, bodo od 14. februarja do 21. aprila v muzeju razstavili herbarije, žive orhideje in njihove ilustracije. Ženske bodo imele na valentinovo prost vstop, so sporočili z agencije za stike z mestom Dunaj Compress.

Zapuščina Heinricha Gustava Reichenbacha je bila tako obsežna, da so jo morali na Dunaj pripeljati s štirimi vagoni. V njih je bilo 24 zabojev rastlin, od tega večji del orhidej, več kot 1000 paketov posušenih rastlin in 23 zabojev knjig. Zaradi njegove zapuščine se Prirodoslovni muzej na Dunaju ponaša z eno izmed treh največjih zbirk orhidej na svetu, z 200.000 primerki novo določenih rastlinskih vrst pa se uvršča med pet svetovno najpomembnejših botaničnih zbirk.