Svet 13.2.2014 5:30

Ivor Bolton novi glasbeni direktor madridske opere

Madrid, 13. februarja - Britanski dirigent in čembalist Ivor Bolton bo s sezono 2015/16 prevzel glasbeno vodenje operne hiše v Madridu, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz Teatra Real. Petinpetdesetletni glasbenik bo podpisal petletno pogodbo in bo postal prvi glasbeni direktor madridske opere po odhodu Jesusa Lopeza Cobosa leta 2010.

Kot je izbiro utemeljilo vodstvo madridskega gledališča, Boltona odlikujejo umetniška kakovost, izkušnje in mednarodni sloves. Vsako sezono bo vodil tri operne uprizoritve in številne koncerte.

Boltona je na položaj predlagal novi umetniški vodja gledališča Joan Matabosch, ki je septembra lani nasledil Gerarda Mortiera. Ta je v času svojega mandata ukinil mesto glasbenega direktorja.

Ivor Bolton je študiral na Univerzi v Cambridgeu in Kraljevem glasbenem kolidžu v Londonu. Nastopil je že v vseh pomembnih evropskih opernih hišah, med drugim v Parizu, Zürichu, Dresdnu, Londonu in na Dunaju, gostoval pa je tudi v Buenos Airesu, Sydneyju in San Franciscu.

Na koncertnem področju je med drugim nastopil s Kraljevim orkestrom Concertgebouw iz Amsterdama, orkestrom Tonhalle iz Züricha in Münchenskimi filharmoniki. Leta 2004 je bil imenovan za šefa dirigenta orkestra Mozarteum v Salzburgu.