Slovenija 21.2.2014 4:00

Dan materinščine letos posvečen lokalnim jezikom v znanosti

Ljubljana, 21. februarja - Letošnji mednarodni dan materinščine, ki ga je za 21. februar razglasila Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo Unesco, se bo osredotočil na lokalne jezike v znanosti. Varovanje materinščine je ključnega pomena za medsebojno razumevanje v svetu, pa je v poslanici zapisala generalna direktorica Unesca Irina Bokova.

"Razumevanje in govorjenje več kot enega jezika omogoča večje razumevanje bogastva kulturnih izmenjav po svetu. Priznavanje lokalnih jezikov omogoča večjemu številu ljudi, da so slišani in lahko aktivno sodelujejo v ustvarjanju skupne usode," meni Bokova.

Letošnja tema Lokalni jeziki za globalno državljanstvo: fokus na znanosti po njenih besedah predstavlja, kako jeziki zagotavljajo dostopnost, pretok in različnost znanj.

V nasprotju s priljubljenim prepričanjem lahko lokalni jeziki prenašajo najsodobnejše znanje v matematiki, fiziki, tehnologiji in ostalih področjih. S prepoznavanjem pomena teh jezikov se poleg tega odpirajo vrata pogosto prezrtim tradicionalnim znanjem, ki bogatijo našo bazo znanj, je še zapisala generalna direktorica.

Ob tem opozarja, da zanemarjanje jezikov pomeni zanemarjanje pravice njihovih govorcev do znanja.

V današnje svetu je v navadi, da posameznik govori vsaj tri jezike - lokalnega, večjega in mednarodnega; ta jezikovna in kulturna raznolikost pa bi lahko bila "naša največja priložnost za prihodnost: kreativnost, inovacije in vključenost. Ne smemo je zapraviti", še poudarja.

Mednarodni dan materinščine obeležujemo že 14 let v spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so pred 47 leti zahtevali enakopravnost za svoj jezik. Unesco je z dnevom želel opozoriti na potrebo po ohranjanju kulturne in jezikovne raznolikosti po svetu.

Po svetu danes govorijo okrog 6000 različnih jezikov. Od tega jih po oceni Unesca polovici grozi, da bodo izginili. V povprečju na vsake dva tedna izgine po en jezik.