Svet 22.2.2014 6:00

ARD načrtuje film o Martinu Luthru in njegovi ženi

München, 22. februarja - Nemška televizijska mreža ARD ob 500-letnici reformacije leta 2017 načrtuje televizijski film o Martinu Luthru in njegovi ženi Katharini von Bora. Film bo spremembe v zgodnjem 16. stoletju, ki so pretresle ves svet, pokazal s povsem nove perspektive, napoveduje ARD.

Scenarij bo napisala Monika Peetz, znana po sodelovanju pri TV filmih Sieben Tage Ohne (Sedem dni brez) in Die Rebellin (Upornica), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemški teolog Martin Luther (1483-1546) je neomajno nasprotoval prodajanju odpustkov v rimskokatoliški cerkvi in leta 1517 predstavil javnosti 95 tez, s katerimi je sprožil gibanje za njeno reformo. Papež ga je zaradi njegovih stališč izobčil iz cerkve, kasneje je to storil še cesar.

Reformacija je sprožila razkol v katoliški cerkvi in privedla do nastanka novih, od papeža neodvisnih cerkva, zlasti protestantskih. Poleg tega je odločilno vplivala na razmah ljudskih jezikov; nastajali so prevodi Svetega pisma, ki ga je v nemščino prevedel prav Martin Luther.