Slovenija 26.2.2014 6:00

V CD drevi koncert filharmoničnega orkestra iz Strasbourga

Ljubljana, 26. februarja - Na koncertu za zlati abonma bo drevi ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) nastopil filharmonični orkester iz Strasbourga s solistom Kitom Armstrongom na klavirju. Slednji velja za eno najvznemirljivejših osebnosti današnje klasične glasbe. Dirigentska paličica bo v rokah Marka Letonje, od leta 2012 glasbenega direktorja orkestra.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na programu so uvertura Rimski karneval op. 9 Hectorja Berlioza, Koncert za klavir in orkester št. 1 v e-molu, op. 11 Frederica Chopina in Beethovnova Simfonija št. 7 v A-duru, op. 92.

Filharmoničnemu orkestru iz Strasbourga, ki deluje od leta 1855, so mednarodna obzorja odpirali izjemni dirigenti, kot so Hans Pfitzner, Otto Klemperer, George Szell, Hans Rosbaud, Ernest Bour, Alceo Galliera in nekateri drugi. Mednarodno slavo si je orkester utrdil s številnimi gostovanji na tujem ter posnetki in televizijskimi prenosi. Obiskal je številne evropske države ter večkrat gostoval na Japonskem, v Braziliji in Argentini.

Letonja je študiral klavir in dirigiranje pri prof. Antonu Nanutu na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V tem obdobju se je šolal tudi pri prof. Otmarju Suitnerju na dunajski Akademiji za glasbo, na kateri je diplomiral leta 1989. Bil je programski glasbeni direktor Orkestra Slovenske filharmonije ter med drugim dirigiral orkestrom, kot so Dunajski simfoniki, Münchenski in Bremenski filharmonični orkester, Nemški državni orkester iz Stuttgarta in drugi. Bil je tudi glasbeni direktor in glavni dirigent Simfoničnega orkestra iz Basla ter orkestra tamkajšnje operne hiše. Od leta 2012 je tudi umetniški vodja Tasmanskega simfoničnega orkestra.

Pianist in skladatelj Kit Armstrong se kot glasbenik brezhibne tehnike, izjemne glasbene nadarjenosti in poglobljenega glasbenega čuta svoji umetnosti predaja tako analitično kot tudi čustveno, so zapisali v Cankarjevem domu. Recitale prireja v dunajskem Glasbenem združenju, amsterdamski koncertni dvorani Concertgebouw, dvorani Wigmore v Londonu, züriški Tonhalle, Berlinski filharmoniji in drugod. Med večjimi sodelovanji z orkestri velja omeniti gostovanji z leipziškim orkestrom Gewandhaus pod vodstvom Riccarda Chaillyja ali s škotskim komornim orkestrom in dirigentom Robinom Ticciatijem.

Armstrong je odraščal v Los Angelesu, Londonu in Parizu. Iz klavirja in kompozicije je diplomiral na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu ter magistriral iz matematike na Univerzi Pierra in Marie Curie v Parizu.