Slovenija 26.2.2014 10:44

Na SAZU v četrtek nadomestne volitve za predsednika, edini kandidat Mušič

Ljubljana, 26. februarja - Na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU) bo v četrtek potekala skupščina SAZU. Na dnevnem redu bodo tudi nadomestne volitve za predsednika SAZU. Edini kandidat ostaja trenutni namestnik predsednika, akademik Marko Marijan Mušič, ki bo funkcijo v primeru potrditve opravljal do rednih volitev novega predsedstva 6. maja.

Ljubljana, SAZU. Slovenska akademija znanosti in umetnosti. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, SAZU.
Slovenska akademija znanosti in umetnosti.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Mušiča je predsedstvo SAZU za namestnika predsednika izvolilo decembra lani, ko je nasledil preminulega akademika Jožeta Trontlja, od leta 2008 predsednika SAZU. Če bo v četrtek potrjen z večino glasov vseh 97 akademikov, bo funkcijo predsednika s polnimi pooblastili opravljal do 6. maja, ko se izteče mandat sedanjemu predsedstvu.

Predsedstvo je sicer že v torek potrdilo kandidate za volitve 6. maja, ko bodo izbirali novega predsednika, dva podpredsednika, glavnega tajnika in tri člane predsedstva. Kandidati za predsednika so trije, poleg akademika Mušiča še akademika Slavko Splichal in Tadej Bajd, je za STA povedal upravni direktor SAZU Zoran Mezeg.