Svet 28.2.2014 6:00

V Hamburgu razstava Chanelov mit

Hamburg, 28. februarja - V hamburškem Muzeju za umetnost in obrt bo od danes na ogled razstava z naslovom Chanelov mit. Postavitev združuje več kot 200 eksponatov francoske modne ikone Coco Chanel (1883-1971) in današnjega glavnega modnega oblikovalca hiše Chanel Karla Lagerfelda ter kopij z vsega sveta, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Kitajska, Sanya. Brezcarinske prodajalne luksuznih dobrin v priljubljeni turistični destinacji na Kitajskem. Parfum, kozmetika, znamka, Chanel. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA

Kitajska, Sanya.
Brezcarinske prodajalne luksuznih dobrin v priljubljeni turistični destinacji na Kitajskem.
Parfum, kozmetika, znamka, Chanel.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

V muzeju so poleg kosov oblačil in nakita na ogled še fotografije in filmi. Ob razstavi, ki jo je pripravila Zbirka Draiflessen iz Mettingena, bo potekal bogat spremljevalni program. Razstava je bila v lanskem letu že na ogled v Mettingenu in v Haagu, v Hamburgu pa bo odprta do 18. maja.

Coco Chanel je kariero začela kot modistka, a je v ponudbo kmalu vključila tudi puloverje, jopiče in nabrana krila. Leta 1918 je prva ponudila trgu damske pižame, v 20. letih minulega stoletja pa je vzbudila pozornost s sproščenimi kreacijami iz džersija, ki so žensko osvobodile tesnih, strogih oblek in postale kmalu zelo priljubljene.

Leta 1920 je postala svetovno znana s parfumom Chanel No.5, ki je še danes klasična ženska dišava, leta 1926 pa z značilno "malo črno obleko". V modo je kot okraske uvedla pozlačene gumbe, dolge ogrlice iz biserov in pentlje. Leta 1954 je bila uspešna s kostumom iz grobega meliranega tvida in suknjičem brez ovratnika. Gibala se je v mondenih krogih ter prijateljevala s Picassom, Cocteaujem in Stravinskim. Carel Lagerfeld modno hišo Chanel vodi od leta 1983.