Svet 2.3.2014 6:00

Londonska razstava o Davidu Bowieju prihaja v Berlin

London, 2. marca - Velika londonska razstava o Davidu Bowieju prihaja v Berlin. Prva retrospektiva o britanski ikoni pop glasbe bo v razstavišču Martin-Gropius-Bau na ogled od 20. maja do 10. avgusta, piše nemška tiskovna agencija dpa. Multimedijska postavitev združuje 300 eksponatov, med njimi rokopise pesmi, kostume, ovitke plošč in videospote.

Hrvaška, Zagreb. Britanski glasbenik David Bowie. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Britanski glasbenik David Bowie.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Obisk razstave v Muzeju Victoria & Albert je bil po pisanju dpa izjemen. Že pred samim odprtjem razstave so zanjo prodali več deset tisoč vstopnic.

Glasbenik je sicer z Berlinom povezan na poseben način. Med drugim je v 70. letih minulega stoletja je v mestu našel navdih za album Heroes.

Postavitev z naslovom "David Bowie Is" raziskuje tako glasbenikov ustvarjalni proces kot tudi njegov vpliv na umetnost in kulturo. Zaobjema tudi njegovo sodelovanje z umetniki s področja mode, zvoka, grafičnega oblikovanja, gledališča in filma.

David Bowie, ki živi v ZDA, se je leta 1947 rodil v Londonu kot David Robert Jones. Umetniško ime si je nadel leta 1965. V zgodovino pop glasbe se je zapisal kot človek tisočerih obrazov, umetniških imen in glasbenih slogov - od glam rocka, belskega soula do elektronske glasbe. Nastopil je tudi v več filmih in televizijskih produkcijah.