Svet 3.3.2014 5:00

Velika razstava o Da Vinciju na ogled še v Nürnbergu

Nürnberg, 3. marca - Velika potujoča razstava o univerzalnem geniju Leonardu da Viniciju se bo ustavila tudi v Nürnbergu. V nekdanjem Quelle-Areal bo na ogled od 12. aprila do 10. avgusta, na njej pa bo mogoče preizkusiti nekatere Leonardove izume in se seznaniti z izjemno analizo njegove najbolj poznane slike Mona Liza.

Razstavo je po vsem svetu videlo že več kot štiri milijone obiskovalcev. Med drugim je bila na ogled v San Franciscu, Tokiu, Washingtonu in nazadnje v Bruslju, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Razstava je lani obiskala tudi Ljubljano, kjer je bila na ogled na Gospodarskem razstavišču. Postavitev obsega več kot 200 interaktivnih eksponatov, med katerimi je 75 mehaničnih izumov v naravni velikosti.

Vrhunski renesančni umetnik in vsestranski raziskovalec Leonardo Da Vinci (1452-1519), ki velja za genialno osebnost, je na razstavi predstavljen kot izumitelj, slikar, znanstvenik, anatom, inženir, arhitekt, kipar in mislec.

Na razstavi sta med drugim na ogled posebna predstavitev Da Vincijeve Mone Lize ter faksimile Leonardovih kodeksov. Predstavljene so interaktivne naprave v naravni velikosti, ki so jih po predlogah v Leonardovih kodeksih izdelali italijanski obrtniki. Med drugim gre za zamisli o avtomobilu, helikopterju, jadralnem letalu in potapljaški obleki. Postavitev vključuje tudi dokumentarna filma o Da Vincijevem življenju in delu.