Slovenija 1.3.2014 6:00

V ljubljanski Drami prva slovenska uprizoritev Senekove Medeje

Ljubljana, 1. marca - Na velikem odru SNG Drama Ljubljana bodo nocoj ob 20. uri premierno uprizorili dramo Medeja rimskega filozofa in pisatelja Seneke. Prvo slovensko uprizoritev je režirala Meta Hočevar, ki je vlogo naslovne junakinje zaupala Nataši Barbari Gračner.

Ljubljana. SNG Drama Ljubljana. Foto: Domen Groegl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
SNG Drama Ljubljana.
Foto: Domen Groegl/STA
Arhiv STA

Medeja je ena najbolj razvpitih žensk iz grške mitologije, njen mit pa eden najbolj obdelanih. Za premišljeno morilko jo je naredil šele Evripid v 5. stoletju pr.n.št., njegova in Senekova Medeja iz 1. stoletja n.št. pa sta edini, ki sta se ohranili do današnjih dni.

Mitska zgodba o Medeji, ki se svojemu nezvestemu možu maščuje z najbolj nedoumljivim med zločini, dobi pri Seneki dimenzije, ki daleč presegajo intimna, družinska razmerja. Uboj lastnih otrok je tragični vrhunec nesrečne zgodbe, a Medejina dejanja so del prevrtljive usode, vpeta so v vzročno-posledično mrežo nezaslišanih zločinov in postopkov v okrutnem in neskrupuloznem boju za preživetje, za položaj, za oblast in predvsem za ohranitev oblasti, so o predstavi zapisali v ljubljanski Drami.

Senekovo Medejo, zadnjo ohranjeno antično dramatizacijo mita, je v slovenščino prva prevedla Jera Ivanc, tudi dramaturginja uprizoritve. Scenografija je delo režiserke, kostumografinja predstave je Bjanka Adžić Ursulov, video je oblikoval Nejc Saje. Glasbo je zložil skladatelj Drago Ivanuša.

Predstavo so, kot je na nedavni novinarski konferenci povedala Hočevarjeva, zasnovali kot "primer Medeja", gledalci pa so v njej postavljeni v vlogo porotnikov. V predstavi igrajo še Maja Sever, Ivo Ban, Matjaž Tribušon in Zvone Hribar.

Medeja je peta uprizoritev v sezoni 2013/14 na velikem odru SNG Drama Ljubljana.