Svet 4.3.2014 5:00

Frljićev Izdajalec tokrat na gostovanje v grško prestolnico

Atene, 4. marca - Mednarodna uspešnica Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! v režiji Oliverja Frljića se bo tokrat predstavila grškemu občinstvu. V dvorani Onassisovega kulturnega centra v Atenah bo v sredo, 5. marca, odprla novi geopolitični festival Tranzicije ali Prehodi, ki bo potekal do 16. marca.

Ljubljana. Hrvaški režiser Oliver Frljić. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Hrvaški režiser Oliver Frljić.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Namen festivala je razširiti in poglobiti kulturni dialog z državami, ki so jih zaznamovale geopolitične spremembe. V treh zaporednih letih bo festival izpostavil kulturne bazene različnih geografskih območij. Za uvod so izbrali Frljićevo predstavo, ki tematizira meje svobode in identifikacije z nacionalnim v prostoru bivše Jugoslavije, ki se, kot so zapisali v SMG, zdi kot nalašč za odprtje te gledališke maifestacije.

Med gosti na festivalu velja omeniti legendo performansa Marino Abramović, ki bo spregovorila o svoji umetnosti, Iva Dimcheva, Janeza Janšo, kolektiva Via Negativa in Bad Company ter Matijo Ferlina.

Predstava je bila v SMG premierno uprizorjena marca 2010. Njen okvir je krvav razpad Jugoslavije, tematizira nacionalizem in ksenofobijo, smrt ter odnos med igralci in gledalci. S predstavo, ki vzbuja pozornost domačega in tujega občinstva ter kritikov, je SMG lani gostovalo na pomembnih festivalih po Evropi, Braziliji in Rusiji.

V predstavi igrajo Primož Bezjak, Olga Grad, Uroš Kaurin, Boris Kos, Uroš Maček, Draga Potočnjak, Matej Recer, Romana Šalehar, Dario Varga in Matija Vastl. Besedilo je plod sodelovanja celotne umetniške ekipe.