Svet 3.3.2014 11:14

Tako kot oskarji so tudi nominiranci vedno starejši

Los Angeles, 3. marca - Na ameriški Akademiji za filmske umetnosti in znanosti v zadnjih letih opažajo vedno večji razpon v letih med najmlajšim in najstarejšim nominirancem. Ta se je se še posebej povečal v kategoriji za najboljšo žensko in moško glavno ali stransko vlogo, piše britanski časnik The Guardian.

ZDA, Los Angeles. Režiser filma Gravitacija Alfonso Quaron, ki je prejel sedem oskarjev, med drugim tudi za režijo. Foto: Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles.
Režiser filma Gravitacija Alfonso Quaron, ki je prejel sedem oskarjev, med drugim tudi za režijo.
Foto: Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles. Podelitev oskarjev. Dobitnik oskarja za glavno moško vlogo Matthew McConaughey, za glavno žensko vlogo Cate Blanchett ter dobitnika oskarja za stransko vlogo Lupita Nyong'o ter Jared Leto. Foto: Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles.
Podelitev oskarjev.
Dobitnik oskarja za glavno moško vlogo Matthew McConaughey, za glavno žensko vlogo Cate Blanchett ter dobitnika oskarja za stransko vlogo Lupita Nyong'o ter Jared Leto.
Foto: Xinhua/STA

Če bi letos zlata kipca odnesla June Squibb pri 84 letih in Bruce Dern pri 77 letih letih, bi postala doslej najstarejša dobitnika oskarja za igro.

Dern je bil za vlogo starca, ki sanja o neobstoječi nagradi, v filmu Nebraska nominiran za glavno moško vlogo, Squibbova je bila prav tako za film Nebraska nominirana za žensko stransko vlogo.

Na drugem koncu spektra pa je znašla Jennifer Lawrence pri 23 letih, ki je z nominacijo za stransko žensko vlogo v filmu Ameriške prevare, ki je že njena tretja nominacija za zlat kipec, najmlajša oseba, ki ji je to uspelo.

Na sinočnji 86. podelitvi oskarjev v Los Angelesu je sedem zlatih kipcev osvojil film o reševanju astronavtov Gravitacija, med njimi oskarja za režijo (Alfonso Quaron), za najboljšega pa je bil razglašen film 12 let suženj, ki je skupaj s filmom Klub zdravja Dallas osvojil po tri oskarje.