Slovenija 4.3.2014 10:01

Literarna zgodovinarka in prevajalka Majda Stanovnik praznuje 80 let

Ljubljana, 4. marca - Svoj 80. rojstni dan danes praznuje literarna zgodovinarka in prevajalka Majda Stanovnik, ki je med drugim za slovenske otroke prevedla Milnovega Medveda Puja, odrasli bralci pa jo poznajo po prevodu romana Jane Austen Prevzetnost in pristranost, ki je od leta 1968 do danes doživel vrsto ponatisov.

Majda Stanovnik je leta 1961 diplomirala iz primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Med letoma 1973 in 1994 je bila raziskovalka na Inštitutu za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU. Ukvarjala se je s teorijo in zgodovino prevajanja na Slovenskem ter preučevala sodobno angleško in ameriško književnost.

Prevajala je večinoma angleško in ameriško prozo, med drugim roman Johna Galsworthyja Onkraj sreče in ljubezni, delo A. J. Cronina Križarjev grob, roman Carsona McCullersa Ura brez kazalcev in dela drugih klasikov. Leta 2011 je poskrbela tudi za prevod novih dogodivščin medvedka Puja, ki jih je pod naslovom Poletje v stoletni hosti napisal David Benedictus.

Nekaj let je bila tudi predsednica žirije Društva slovenskih književnih prevajalcev za podelitev Sovretove nagrade.