Slovenija 4.3.2014 13:03

Nazaj k sliki: sodobne slovenske slikarke v Galeriji CD

Ljubljana, 4. marca - V Galeriji Cankarjevega doma (CD) bodo drevi ob 20. uri odprli razstavo z naslovom Sodobno slovensko slikarstvo: Prve generacije po letu nič. Kustos razstave Andrej Medved je za predstavitev na razstavi izbral osem slovenskih slikark mlajše in najmlajše generacije, od Joni Zakonjšek do Suzane Brborović.

S svojimi deli so v Galeriji CD predstavljene Brborovićeva, Ksenija Čerče, Ira Marušič, Ana Sluga, Katja Sudec, Maruša Šuštar, Zakonjškova in Nika Zupančič.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala vodja razstavnega programa v CD Nina Pirnat-Spahić, imajo izbrane avtorice povsem različna ustvarjalna izhodišča in avtorske poetike, povezuje pa jih izjemna dinamika razstavljana. Poleg tega so se vse izobraževale ali izpopolnjevale v tujini.

Po Medvedovih besedah že naslov razstave aludira na to, da se slikarstvo, potem ko so 20 let vladali novi mediji, vrača, in to, kot je dejal, ne la na Slovenskem, ampak tudi v svetu. V slovenskem galerijskem in kritiškem prostoru se je ponovno uveljavilo od leta 2000. Izbrane avtorice povezuje izjemna kakovost njihovega dela. Na razstavi nastopajo kot generacija, kot nov val nečesa, kar smo že pozabili, je dejal Medved.

Kot je zapisal v razstavnem katalogu, je sodobno slovensko slikarstvo po veliki zgodbi Emerika Bernarda, ki je dosegla vrhunec v 80. in 90. letih minulega stoletja in ki še traja, zaradi vdora novih medijev v galerije zašlo v krizo, osebnostno in splošno.

Ponovno oživitev slikarstva je na nek način nakazala že pregledna razstava del Živka Marušiča v Moderni galeriji pod naslovom Slika je mrtva, naj živi slika!, odkritje novega slikarstva, ponovno in prelomno vračanje k sliki pa je sledilo v novem tisočletju. Najprej z zasanjanimi platni in z odličnim, klasičnim poznavanjem metjeja Mitja Ficka in zatem čistim "tkanjem" na podobah Joni Zakonjšek ter slikami Uroša Weinbergerja, ki združijo - kongenialno - računalniško in družbeno-eksistencialno ikonografijo v časovni točki nič. Nato je vzniknil val slikark, ki vračajo zaupanje v slikarsko sporočilo in umetniško spoznanje, meni Medved.

Razstava, ki je nastala v koprodukciji CD in Obalnih galerij Piran, bo na ogled do 20. aprila.