Svet 5.3.2014 5:30

Film Mama Evropa Petre Seliškar v hrvaškem kinu

Zagreb, 5. marca - V zagrebškem Dokukinu Grič bodo danes pričeli predvajati dokumentarno koprodukcijo Slovenije, Hrvaške in Makedonije Mama Evropa režiserke Petre Seliškar. Kot je za STA povedal hrvaški producent filma in urednik založbe Restart Label Oliver Sertić, film duhovito zgodbo o Evropi in njenih mejah pripoveduje skozi oči štiriletne deklice Terre.

Poldrugo uro dolga zgodba poteka predvsem preko dialogov med režiserko in deklico Terro, ki je bila rojena na Balkanu. Snemalec Brand Ferro, režiserkin partner in Terrin oče, je makedonsko-kubanskega porekla, Terra pa je bila vzgojena kot državljanka sveta.

Večina filma je posneta ob makedonsko-grški meji, ostalo pa v Trstu na nekdanji italijansko-slovenski meji in v Piranskem zalivu, kjer Terra srečuje različne ljudi, ki so povezani z mejo, je pojasnil Sertić. Med drugim se v filmu pojavi tržaški pisatelj Boris Pahor.

"Ko je bil film posnet, je imela Terra štiri leta, danes pa je šestletna deklica. Njene izjave kažejo vso absurdnost meja, ki so posledice političnih odločitev in vplivajo na življenja ljudi", je dejal hrvaški producent. Posebej je izpostavil animacije v filmu, ki temeljijo na Terrinih risbah meja.

Izrazil je zadovoljstvo nad festivalskim življenjem filma, ki je svetovno premiero doživel lani v Skopju. Film je bil tudi odlično sprejet na filmskem festivalu v Rotterdamu, uvrščen je bil v program lanskega Sarajevo Film Festivala, hrvaško premiero pa je doživel februarja na ZagrebDoxu.

Poleg Zagreba bodo film predvajali tudi na Reki, v Varaždinu, Dubrovniku in še v nekaterih drugih hrvaških mestih. Sertić je še izpostavil, da je film Mama Evropa prvi dokumentarec slovenskega avtorja, ki bo v hrvaški kino distribuciji.