Slovenija 7.3.2014 10:04

V novogoriški Mestni galeriji na ogled dela po izboru Alice Ginaldi

Nova Gorica, 7. marca - V Mestni galeriji Nova Gorica bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo z naslovom Four to the floor, na kateri bodo na ogled dela po izboru mlade italijanske kuratorica Alice Ginaldi. S svojimi deli bodo na razstavi zastopani umetniki Nemanja Cvijanović, Vanja Mervič, Gianni Moretti in Laura Santamaria.

Ginaldijevi je izhodišče za razstavo predstavljal razmislek o sodobni umetniški praksi, ki jo poznamo kot site-specific oziroma lokacijskospecifično, in njenem pomenu danes.

V zadnjih 20 letih je ta novi način razmišljanja postal temeljni dejavnik pri pripravi velikih razstav in festivalov sodobne umetnosti svetu, so zapisali v Mestni galeriji Nova Gorica. Ta enostavna sprememba umetniškega statuta v pojmovanju umetniškega dela je povzročila revolucijo, preobrat pri obravnavi, ki vsebuje neke vrste jezikovno premeno med posodo in vsebino.

Za novogoriško razstavo so bili izbrani štirje umetniki, ki dnevno eksperimetirajo in živijo to umetniško prakso pri lastnem ustvarjanju. Skozi štiri projekte, vezane prav na novogoriški galerijski prostor, bodo povedali svojo razlago te prakse v fuziji z okoljem in v dialogu s seboj.

Alice Ginaldi je likovna kritičarka in kuratorica iz Gorice. Leta 2007 je diplomirala na bolonjski univerzi DAMS iz zgodovine sodobne umetnosti. Izkušnje si je nabirala kot selektorica pri festivalu digitalne glasbe in umetnosti Pixxelmusic. Skrbela je za področje za mlade v Galeriji Metropolitana v Gorici, delovala je tudi kot urednica pri nekaterih revijah, vrsto let pa je za Mestno galerijo sodobne umetnosti v Tržiču izvajala vzgojno izobraževalni projekt na šolah. Pripravila je približno 40 razstav in publikacij. Razstava v novogoriški Mestni galeriji bo na ogled do 28. marca.