Slovenija 6.3.2014 4:00

Nad Ljubljano danes Rdeča zora

Ljubljana, 6. marca - V Ljubljani se bo z odprtjem razstave 15 let Rdečih zor: Grafična podoba festivala skozi čas v Menzi pri koritu začel 15. feministični in queer festival Rdeče zore, ki bo do sobote, dneva žena, ponudil vrsto dogodkov. Med drugim bo na oder menze stopila subverzivna srbska raperka Sajsi MC.

Otvoritvena razstava bo med drugim pokazala, kako se je festival spreminjal od ženskega v feminističnega in queer, je za STA pojasnila ena od organizatork Ana Makuc.

Na začetku je bil festival namreč samo ženski. Ustvarjalke so ugotovile, da je Metelkova zelo patriarhalna, zato so se na to odzvale z ustanovitvijo festivala. Posvečale so se predvsem prepletu umetnosti, kulture, politike, aktivizma in vsakdanjega življenja.

V sklopu festivala, organiziranega po principu kontrajavnosti - namenjen je tako splošni kot lastni javnosti, se bodo med drugim zvrstile delavnice, diskusije, predavanja, razstave, koncerti in DJ program, performansi ter literarni večer.

Poleg nastopa Sajsi MC je Makučeva med letošnjimi dogodki izpostavila tudi odprto razpravo o pomembnosti feminizma v današnjem času. Festival se bo v soboto zaključil s predstavo eksperimentalnega gledališča Burlesque Lounge.

Festival je že od nastanka aktivna družbena kritika ideologije kapitalizma in patriarhata.