Svet 6.3.2014 11:43

Slovenska rock dokumentarca na festivalu v Vinkovcih

Zagreb, 6. marca - V Vinkovcih na Hrvaškem se bo danes začel osmi festival dokumentarnega rockovskega filma, DORF 2014, na katerem bodo predvajali tudi dva slovenska dokumentarca. V regionalni konkurenci desetih filmov bosta na ogled dokumentarca Damir Avdić - Pravi človek za kapitalizem Dušana Moravca in Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj Janeza Burgerja.

Organizatorji so ob napovedi festivala v regionalni konkurenci poleg slovenskih filmov izpostavili še film o reški skupini Grč, Zoffski grč avtorja Zorana Kreme. Mladen Medić in Zlatko Gotovac pa sta pripravila dokumentarec Grad izobilja (Mesto obilja), ki govori o puljski pankovski sceni s konca 70. let do razpada nekdanje skupne države.

V mednarodni konkurenci bodo obiskovalci videli film o znanem ameriškem kitaristu Grantu Hartu, ki je igral v številnih skupinah, kot sta Hüsker Dü in Nova Mob; dokumentarec Every Everything - The Music, Life & Times of Grant Hart je režiral Gorman Bechard.

Zavrteli bodo tudi film o virtuozu na violini Julianu Rachlinu, o katerem govori film Noseland Alekseya Igudesmana iz Avstrije. V mednarodni konkurenci pa bo tudi evropska premiera japonskega filma Get Action! Junya Kondoja o garažni rokovski atrakciji Teengenerate.

Posebni gost festivala bo avtor številnih dokumentarcev Marko A. Littler; v programu skrivnostna zgodovina rocka bodo predvajali tudi njegova dva filma. Med gosti bo tudi Marko Brecelj.

Festival, ki se bo sklenil v nedeljo, bodo pospremile knjižne predstavitve. Med drugim bodo predstavili knjigo Anteja Perkovića Rundek, između - knjiga o pjesmama - biografijo hrvaškega glasbenika Darka Rundeka, ki je nastala na podlagi njegovega dopisovanja s Perkovićem.

V spremljevalnem delu bodo tudi omizje o glasbenih dokumentarcih, razstave mladih vinkovških umetnikov ter nekaj koncertov. Med drugimi bodo nastopili Straight Mickey And The Boyz iz Beograda.