Na hitro prelistano 8.3.2014 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 8. marca - Pri založbi Modrijan so izdali knjigo Salmana Rushdieja Harun in Morje zgodb, pri Mladinski knjigi pa roman ameriške avtorice Brende Joyce Temni plameni in knjigo Za zmešat: sokovi, smutiji in supersmutiji. Center za slovensko književnost je izdal slikanico Lawrencea Schimela z ilustracijami Nurie Fortuny Herrero Spuščanje zmajev.

Ljubljana. Knjiga Salmana Rushdieja Harun in Morje zgodb. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Salmana Rushdieja Harun in Morje zgodb.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Brende Joyce Temni plameni iz serije Sada o Braggovih. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Brende Joyce Temni plameni iz serije Sada o Braggovih.
Foto: STA

Ljubljana. Kuharska knjiga Za zmešat! Foto: STA

Ljubljana.
Kuharska knjiga Za zmešat!
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica z naslovom Spuščanje zmajev. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica z naslovom Spuščanje zmajev.
Foto: STA

HARUN IN MORJE ZGODB - RUSHDIJEVA PRIPOVED ZA OTROKE

Harun in Morje zgodb je pripoved o Rašidu Kalifi, ki je slovit pripovedovalec zgodb, po vsej deželi Alifbej znan kot Blašah, toda ko ga nekega dne zapusti žena, njegov pripovedni dar ugasne. Da bi našel zdravilo, se s sinom Harunom odpravi na potovanje do Morja zgodb. V iskanju rešitve potujeta skozi magične pokrajine, ki jim vladajo čarodeji in govoreče živali, branita pa se tudi pred mnogimi vsiljivci, ki imajo namen izsušiti Morje zgodb. Knjiga je nekakšna sodobna različica Alice v čudežni deželi ali Čarovnika iz Oza, svoj imaginarij pa jemlje iz klasičnih indijskih pripovedk, Gospodarja prstanov, Tisoč in ene noči pa tudi nekaterih Gogoljevih in Kafkovih novel. Rushdie je delo zasnoval v času, ko je pisal Satanske stihe. Takrat ga je namreč njegov sin Zafar podrezal, zakaj ne napiše knjige, ki bi bila primerna za otroke. Rushdie se je odločil sinu ugoditi in nastala je mladinska pripoved, ki v svetu mladinske literature že velja za klasično. Za prevod dela je poskrbel Jure Potokar, za ilustracije pa Boštjan Plesničar.

Salman Rushdie v svojih romanih skoraj nikoli ne obide Indije, slovi pa tudi po prepletu političnih tem z življenjem slehernika. Kljub temu, da njegovi romani veljajo za svetovno klasiko, pritegnejo izjemno široko množico bralcev. Zaradi romana Satanski stihi so iranske oblast zanj razglasile fatvo. S svojimi deli se redno pojavlja na skoraj vseh seznamih finalistov za najuglednejše svetovne literarne nagrade.

TEMNI PLAMENI - ČETRTA KNJIGA IZ SAGE O BRAGGOVIH

Roman Temni plameni so četrta knjiga iz sage o Braggovih, v ospredju katere je tokrat grof Dragmorski - Nicholas Bragg, ki velja za strastnega Američana s skrivnostno preteklostjo. Zaradi elegantne, čedne pojave in mračnega slovesa je znan tudi kot Gospodar teme. Na njegovem dvoru se nepovabljena znajde Jane Barclay, naivno angleško dekle. Njena naivna natura je v silovitem neskladju s strastnim Braggovim temperamentom. Usojen jima je temni vihar strasti. Roman je prevedel Miro Mrak.

Brenda Joyce je priljubljena ameriška avtorica ljubezenskih romanov, za katere je prejela številne nagrade. Njene zgodbe, polne ljubezni, strasti in napetih preobratov, navdušujejo milijone bralk po vsem svetu. Živi v južni Arizoni.

ZA ZMEŠAT - KNJIGA O SMUTIJIH

Za zmešat je knjiga receptov za sokove, smutije in supersmutije. Ti so bližnjica do zdravja, boljšega počutja in energije. Sočenje je tako eden najpreprostejših načinov za občutno izboljšanje počutja. Knjiga je sestavljena iz štirih poglavij. V prvem je predstavljeno strnjeno znanje o sočenju in hranljivih snoveh v sadju, zelenjavi in drugih t.i. superživilih, nadaljnja tri pa podajajo recepte za sadne napitke. Avtor dela je Christopher Fung, za prevod dela je poskrbel Srđan Milovanović.

SPUŠČANJE ZMAJEV - SLIKANICA NA TEMO PROBLEMATIKE AIDSA

Slikanica Spuščanje zmajev prinaša zgodbo o Drejcu, ki mu starši niso razložili stanja tetinega zdravja, zato ga je strah oditi k njej na obisk. Tetin partner Mirsad ga pomiri, ko mu pojasni, da njena okužba z virusom HIV zanj ni prav nič nevarna. Slikanica se dotika tako vprašanja neiskrenosti do otrok kot problematike ene najbolj pogubnih bolezni sodobnega sveta. Delo je poslovenil Brane Mozetič.

V Španiji živeči ameriški avtor Lawrence Schimel je doslej spisal že precejšnje število knjiga za odrasle in za otroke. Tudi v slovenskem prevodu je izšlo nekaj slikanic: Sosedje in prijatelji, Boš pral knjigo z mano?, Cecilija in zmaj ter Tak kot drugi, ki so bile dobro sprejete.