Svet 7.3.2014 12:51

Film Noah prepovedalo več držav na Bližnjem vzhodu

Abu Dabi, 7. marca - Filmski cenzorji v Katarju, Bahrajnu in Združenih arabskih emiratih so obvestili produkcijsko hišo Paramount, da ne bodo predvajali biblijske zgodbe Noah (Noe) Darrena Aronofskega, ki bo konec meseca začela svojo pot po svetovnih kinematografih. Film, ki se zgleduje po svetopisemski zgodbi o Noetovi barki, naj bi bil v nasprotju z islamskim pravom.

Podobno odločitev naj bi po poročanju revije Hollywood Reporter sprejeli tudi v Egiptu, Jordaniji in Kuvajtu. Ustanova sunitskih muslimanov v Egiptu Al-Azhar je že v četrtek obsodila film, češ da bi ga v državi morali prepovedati.

"Al-Azhar ponovno zavrača predvajanje vsakršne produkcije, ki upodablja Alahove preroke in glasnike ter sopotnike preroka Mohameda," so zapisali v izjavi. "Zato napovedujemo prepoved za prihajajoči film o Alahovem slu Noetu," so dodali.

Po mnenju ustanove je vsak takšen film v nasprotju z vero in temelji šeriatskega prava ter odvrača čustva vernikov.

V podjetju Paramount so se, kot poroča revija, zavedali, da bi film lahko sprožil negodovanja v muslimanskih državah.

Film naj bi premierno prikazali prav v Egiptu 26. marca, dva dni pred premiero v ZDA, kjer je bil prav tako že deležen kritik nekaterih cerkvenih voditeljev na račun temačne upodobitve biblijskega junaka, ki ga je odigral Russell Crowe. V odgovor na to je Paramount prejšnji teden soglašal, da bo spremenil oglaševalsko gradivo za film, iz katerega bo jasno, da gre za svobodno in ne dobesedno priredbo biblijske zgodbe.

V filmu so zaigrali še Anthony Hopkins, Emma Watson, Jennifer Connelly, Douglas Booth, Logan Lerman in Ray Winstone.