Svet 9.3.2014 5:00

Na Dunaju razstava Hrvaški mojstri 20. stoletja

Ljubljana, 9. marca - V prostorih palače Porcia na Dunaju je še do 17. marca na ogled razstava Hrvaški mojstri 20. stoletja, s katero v avstrijski prestolnici gostuje Mestni muzej Varaždin. Na njej je predstavljen izbor del iz fundusa Galerije starih in novih mojstrov omenjenega muzeja. Razstavljenih je 43 slik in devet kipov 47 avtorjev.

Razstava je priložnost za predstavitev del hrvaških umetnikov, ki so jih v Mestnem muzeju Varaždin zbrali od leta 1939. Tedaj je imel največje zasluge za zbiranje umetniških del sodobnih hrvaških umetnikov slikar Tomislav Krizman. Pomembna pa je tudi donacija Ruže Meštrović, ki je galeriji podarila več umetniških del, je mogoče prebrati na spletnem portalu port.hr.

Nekaj del so za zbirko donirale posamezne družine ali zbiratelji. Na začetku oblikovanja slikarske zbirke je pomembno vlogo odigrala družina Leitner. Ta je galeriji med drugim podarila dela v Varaždinu rojenega slikarja Ive Režeka, ki je na Dunaju zastopan z delom Kopalke. Sicer pa je tudi muzej sam na različne načine pridobival sredstva za odkup umetnin. Tako je med drugim odkupil delo Otona Ivekovića z naslovom Dekle.

Galerija je svoj fundus dopolnjevala glede na svoje zmožnosti, so pa se vedno našli tudi ljudje, ki so bili na tak ali drugačen način povezani z galerijo in z mestom, denimo družina slikarja Ive Režeka, ki ji je donirala več umetnikovih karikatur in slik.

V 80. letih minulega stoletja je galerija med drugim pridobila skulpture Branka Ružića, v 90. letih je odkupila impozantno skulpturo Koste Angelija Radovanija. Leta 1997 pa je njihov fundus obogatila donacija Boža Vijeke Jaraka, ki je galeriji podaril 112 umetnin. Razstava na Dunaju bo na ogled do 17. marca.