Slovenija 10.3.2014 9:39

V Ljubljani se začenja Festival frankofonskega filma

Ljubljana, 10. marca - S projekcijo filma Z Molierom na kolesu v režiji Philippa Le Guaya se bo v Kinodvoru ob 19. uri začel tretji Festival frankofonskega filma. Do 27. marca bodo v Kinodvoru in Slovenski kinoteki predvajali 11 filmov iz devetih držav članic Mednarodne organizacije za frankofonijo (OIF). Med drugim bodo predvajali film Nejca Gazvode Izlet.

Z Molierom na kolesu je komedija o spopadu dveh egov - nekdaj priznanega gledališkega igralca ter zvezdnika priljubljene telenovele, umeščena na francosko atlantsko obalo. Film je navdihnila strast glavnega igralca Fabrica Luchinija do Molierovega Ljudomrznika.

Med drugim si bo v Ljubljani mogoče ogledati kanadsko-belgijsko koprodukcijo Diego Star, po projekcijah 25. marca v Kinodvoru in 26. marca v izolskem Odeonu pa bosta potekala tudi pogovora z režiserjem Frederickom Pelletierjem.

V prestolnici bodo predvajali še filme Joachima Lafossa Najini otroci, Jaz sem ti Petra Popzlateva, Sreča
Agnes Varda, Domačin iz Evrazije Sharunasa Bartasa, Ida Pawela Pawlikowskega, Položaj otroka Calina Petra Netzerja, Čvrsta ramena in Otrok iz zgornjega nadstropja Ursule Meier.

Festival ob mednarodnem dnevu frankofonije 20. marca pripravljajo veleposlaništva držav članic OIF, letos pa so se festivalu namesto Egipta pridružile Litva, Poljska in Kanada. Slovenija se je OIF kot opazovalka pridružila leta 1999.