Svet 11.3.2014 5:00

V newyorški MoMI velika razstava del Paula Gauguina

New York, 11. marca - V newyorškem Muzeju moderne umetnosti (MoMA) so pripravili prvo obsežnejšo retrospektivo del francoskega slikarja Paula Gauguina (1848-1903). Na ogled je okrog 160 del - večinoma risb in grafik, pa tudi nekaj slik in skupltur. Pod naslovom Metmorfoze bodo v muzeju na Manhattanu na ogled do 8. junija, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Postavitev se osredotoča na povezavo med umetnikovimi risbami in grafikami ter nekaterimi njegovimi vidnejšimi slikarskimi in kiparskimi umetninami v lesu in keramiki.

Za umetnikov ustvarjalni proces je bilo pogosto značilno ponavljanje in vedno nove kombinacije ključnih motivov. Grafika, za katero sta že po definiciji značilna ponavljanje in prenos podobe, mu je odprla številne nove možnosti za prenašanje njegovih podob, je zapisano na spletni strani muzeja.

Gauguin velja za enega najpomembnejših predstavnikov postimpresionizma in simbolizma. Slikar samouk, ki je kariero začel kot mornar in kasneje borzni mešetar, je v slikarstvu iskal pristnost in prvinskost, kar je razvidno v njegovi tematiki - kmečki motivi iz Bretanije in pejsaži s tihomorskih otokov.

Uporabljal je močne konture in tehniko nepretrganih ploskev. Kombinacije barv, v katerih prevladujeta rdeča in rumena, ustvarjajo vtis domišljijskih sanjskih pokrajin in postav.

Gauguin, rojen v Parizu, je večino otroštva preživel v Peruju. Po selitvi v Pariz leta 1871 se je začel družiti z impresionisti, kot sta Paul Cezanne in Camille Pisarro. Slednji je postal tudi njegov učitelj. V kasnejših letih je nekaj časa preživel in slikal z Vincentom van Goghom v Bretaniji.

Leta 1872 se je Gauguin poročil z Danko Mette Sophie Gad, s katero je imel pet otrok. Leta 1884 se je preselil v Koebenhavn, da bi nadaljeval svojo poslovno kariero, a se je leta 1885 vrnil v Pariz.

V želji po idiličnem življenju v neokrnjeni naravi se je leta 1891 preselil na Tahiti, med letoma 1893 in 1895 je zadnjič obiskal Francijo, nato pa do smrti 8. maja 1903 bival na otoku Hiva Oa.

Med njegova pomembnejša dela sodijo Bretonske delavke, Bretonska vas v snegu, Sadna drevesa v Vauguirardu in Opoldanski počitek.