Svet 10.3.2014 11:27

Umrl je nekdanji direktor madridske opere Gerard Mortier

Bruselj, 10. marca - V soboto je v Bruslju umrl Gerard Mortier, ki je do septembra lani vodil madridsko Kraljevo gledališče. Belgijec, ki je v Madridu poskrbel za operno različico romana Gora Brokeback, je po poročanju britanskega BBC umrl za posledicami raka, star 70 let.

V svoji več kot 30-letni karieri je Mortier med drugim vodil pariško opero (2004-2009) in Salzburški festival (1990-2001).

Iz madridske opere se je Mortier umaknil prav zaradi usodne diagnoze, takrat pa so v Kraljevem gledališču zapisali, da je direktor "prispeval k promociji španske operne in kulturne krajine ter postavil madridsko hišo na zemljevid največjih svetovnih opernih hiš".

Let 2008 bi moral Mortier prevzeti vodenje Newyorške mestne opere, a je pred nastopom funkcije odstopil zaradi finančnih težav opere. Preminuli direktor je sprva nameraval Goro Brokeback postaviti v newyorški hiši, ki je lani razglasila stečaj.

V nedavnem pogovoru za časnik New York Times je Mortier dejal, da ima "zelo hudega raka", a je ostajal pozitivno naravnan: "Počnem vse, kar zmorem. Edina pomembna stvar v tem trenutku je, da ostajam intelektualno dejaven. Lahko govorim z vami. Borim se za Newyorško mestno opero."