Svet 11.3.2014 5:30

Na mednarodni razstavi v Rigi tudi šest slovenskih del

Riga, 11. marca - Na mednarodni razstavi z naslovom 1914, ki jo je v sklopu letošnje evropske prestolnice kulture organiziral latvijski nacionalni muzej umetnosti v Rigi, sodeluje tudi Galerija Božidar Jakac. Ta je za razstavo izbrala šest umetnin slovenskih avtorjev - dve deli Franceta Kralja in Ivana Vavpotiča ter po eno delo Toneta Kralja in Frana Tratnika.

Galerija Božidar Jakac je kot partnerica pri projektu za razstavo iz lastnih zbirk izbrala dve sliki Franceta Kralja - Smrt genija in Magdaleno ter delo Toneta Kralja Na razvalinah. Iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije so si sposodili Tratnikovo delo Begunci III., iz Narodne galerije pa delo Ivana Vavpotiča Možje s fesi se vozijo na fronto. Njegovega Kranjskega Janeza so si sposodili iz zasebne zbirke. Dela so nastala na podlagi izkušnje v vojni umetnika kot očividca, kar je tema razstave, so sporočili iz galerije.

Na razstavi, ki bo v Rigi odprta vse do 20. aprila, sodeluje 11 držav, poleg Slovenije še Češka, Estonija, Finska, Hrvaška, Latvija, Litva, Madžarska, Poljska, Slovaška in Srbija. Predstavljena dela prihajajo iz 17 evropskih muzejev.

Namen projekta 1914 je ob stoletnici izbruha prve svetovne vojne soočiti dokumentarno gradivo z likovnimi deli na temo vojne kot ene referenčnih točk v zgodovinskem, socialnem in kulturnem razvoju Evrope 20. stoletja. Razstava je postavljena v razstavni prostor Arzenala, zgodovinske stavbe, ki je bila leta 1932 trgovina z orožjem. Po večkratnih spremembah od leta 1988 služi kot razstavni prostor muzeja.