Svet 12.3.2014 6:00

Stara pinakoteka v Münchnu bo zaradi prenove deloma zaprta

München, 12. marca - V Stari pinakoteki v Münchnu bodo v ponedeljek začeli v depoje pospravljati okoli 300 del nizozemskih, italijanskih in španskih mojstrov iz 17. in 18. stoletja. Prostore bodo deloma izpraznili zaradi energetske sanacije dela zgornjega nadstropja, piše nemška tiskovna agencija dpa.

V času prve gradbene faze bosta do konca leta zaprti dvorana 7 in kabinet 13, sicer pa bo razstavna dejavnost v pinakoteki nemoteno tekla dalje, še piše dpa.

Stara pinakoteka v Münchnu je ena najstarejših galerij na svetu. Temeljni kamen za zgradbo po načrtih Lea von Klenzeja so položili 7. aprila 1826, gradnja je trajala deset let. Stavbo so prvič zbombardirali leta 1943, leto kasneje pa je bila pinakoteka skoraj v celoti porušena. Ponovno so jo odprli šele leta 1957.

Stara pinakoteka se ponaša z eno najpomembnejših umetniških zbirk na svetu. Izjemna je njena zbirka staronemškega slikarstva in zgodnjega italijanskega slikarstva. Hrani namreč mojstrovine od Sandra Botticellija in Leonarda da Vincija do Albrechta Dürerja in Petra Paula Rubensa vse do Rembrandta.