Slovenija 11.3.2014 16:10

Festival Druga godba bo 30. zapored delil dobro glasbo

Ljubljana, 11. marca - Mednarodni festival Druga godba bo v jubilejni 30. izvedbi nadgradil lanski koncept, ko je potekal 29 ur brez predaha za enotno ceno vstopnice. Letos bo pod motom Delimo si dobro glasbo! 30. in 31. maja gostil zvezde iz Afrike, obeh Amerik in Evrope ter enega najbolj popularnih slovenskih izvajalcev - Magnifica.

Kot napovedujejo v Zavodu Druga godba, bo jubilejni festival nadgradil lanski izvirni koncept, ki je bil unikaten tudi v evropskem merilu ter lepo sprejet tako med obiskovalci kot v strokovni javnosti.

V Kino Šiška se bo vrnil Mulatu Astatke, ki je pred tremi leti že držal na nogah ljubljansko občinstvo na tem prizorišču. Oče ethio-jazza, ki združuje tradicionalne etiopske prvine s funkom, jazzom in soulom, prispeval pa je tudi glasbo za film slovitega režiserja Jima Jarmuscha Strti Cvetovi, se bo tokrat predstavil z novim projektom Sketches of Ethiopia v družbi najboljših glasbenikov londonske jazz scene, kot so Alex Hawkins, John Edwards, Byron Wallen in Tom Skinner.

Drugi nastopajoči v Šiški bo Bombino, tuareška svetovna senzacija in nov glas Sahare, ki zadnji dve leti niza uspeh za uspehom. Izrazna moč njegove glasbe, ki združuje tradicionalne berberske ritme z energijo rokenrola in miroljubnimi pesmimi, odraža tisočletno zgodovino tuareškega boja za preživetje in dostojanstvo. Njegov zadnji album Nomad (2013) je že postal svetovna uspešnica.

Magnifico pa bo prvi slovenski glasbenik, ki bo imel vlogo glavne zvezde Druge godbe. Po filmski uspešnici Montevideo, bog te video je prispeval glasbo tudi za nadaljevanje Montevideo, vidimo se!, ki je nedavno doživel premiero. Nastopil bo skupaj s Srbskim vojaškim orkestrom, ki bo s svojim eklektičnim zvokom priklical ozračje balkanskih šlagerjev in narodnih napevov iz tridesetih let.

Organizatorji bodo poleg koncertov pripravili še vrsto spremljevalnih prireditev, od delavnic za otroke in družabnih dogodkov do predavanj in mednarodne konference, ki bo omogočila stik domačih glasbenikov s tujino, še piše v sporočilu za javnost.