Svet 12.3.2014 11:39

Krovni organizaciji Slovencev v Italiji želita rešiti Tržaško knjigarno

Trst, 12. marca - Predsednika krovnih organizacij Slovencev v Italiji Drago Štoka iz Sveta slovenskih organizacij in Rudi Pavšič iz Slovensko kulturno-gospodarske zveze sta na ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca naslovila pismo, v katerem sta ga seznanila s položajem Tržaške knjigarne in predlagala rešitve za preprečitev njenega zaprtja.

Tržaški knjigarni se obeta prenehanje delovanja, saj je v zadnjih letih beležila vidno zmanjšanje prodaje in visoke letne poslovne izgube. Zaradi tega se je dosedanji lastnik Jadranska finančna družba odločil, da bo dal knjigarno v likvidacijo, o čemer je obvestil tudi predsednika obeh krovnih organizacij Sveta slovenskih organizacij (SSO) in Slovenske kulturno-gospodarsko zveze (SKGZ). Ta sta, kot sta zapisala v sporočilu za javnost, takoj začela iskati primerno rešitev, kako bi preprečili zaprtje knjigarne.

Kot sta poudarila Štoka in Pavšič, Tržaška knjigarna ni izključno trgovsko podjetje, saj predstavlja pomembno kulturno ustanovo v središču Trsta, v kateri potekajo številni kulturni dogodki. Zaradi njene posebne vloge so v krovnih organizacijah prepričani, da si knjigarna zasluži podporo iz javnih sredstev.

SSO in SKGZ sta v sklopu prizadevanj za ohranitev knjigarne iskali novega lastnika, ki bi nadaljeval dejavnost v knjigarni, ter javno finančno pomoč, ki bi knjigarni zagotovila nemoteno delovanje. V zvezi z morebitnim novim lastništvom sta se obrnila na slovenski založbi, ki delujeta v Trstu - Mladiko in Založništvo tržaškega tiska. Obe sta načelno sprejeli predlog. Finančno rešitev pa sta našla v predlogu o prerazporeditvi finančne pomoči, ki jo Slovenija letno namenja slovenski narodni skupnosti. Ob tem predlagata redni letni prispevek za Tržaško knjigarno ter t.i. vsemanjšinsko solidarnostno pomoč.

Kot še opozarjata, bi prehod lastništva in morebitna sprememba lokacije zahtevala enkratna zagonska sredstva, za katera računata tudi na Slovenijo. Obenem sta ministra zaprosila za čimprejšnje srečanje za rešitev problematike.