Slovenija 12.3.2014 13:17

Revija Mentor ob 35-letnici z novo ekipo in prenovljeno podobo

Ljubljana, 12. marca - Revija Mentor, ki jo izdaja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), je ob 35-letnici doživela prenovo. Prevzela jo je nova uredniška ekipa: odgovorna urednica je Barbara Rigler, glavni urednik Aljoša Harlamov, poleg vsebinskih sprememb pa jo bo poslej krasila tudi nova likovna podoba, za katero bo skrbela ilustratorka Meta Wraber.

Osnova vizija, ki si jo je zastavil njen prvi urednik Peter Božič, nadaljevala pa jo je tudi njegova naslednica Dragica Breskvar Vesković, bo ostala: revija bo še naprej prvenstveno poudarjala mlade, neuveljavljene avtorje in njihova literarna dela, ki jih bo spremljal obvezen uredniški komentar, je na današnji novinarski konferenci povedala Riglerjeva.

Pri vsebinski prenovi so težili k temu, da bi se približali mladim bralcem. V teh 25 letih se je namreč bralstvo močno spremenilo: vsi bi radi ustvarjali, tudi možnosti za objavo je veliko, berejo pa čedalje manj, je poudaril Harlamov. Mentor po njegovih trditvah, tako kot doslej, ne bo odprt za vsakogar, ampak bo ostal prva stopnica v svet kakovostne literature.

Prav literarno mentorstvo ima danes, ko lahko skoraj vsakdo objavi vse, kar želi, velik pomen, sta izpostavila oba urednika. Zato bo JSKD z revijo in svojo razvejano literarno dejavnostjo za vse generacije piscev ohranjal tradicijo, po kateri bodo kakovostni avtorji s pomočjo strokovnih komentarjev lahko razvijali svoj potencial. "Če hočemo kvaliteto, potrebujemo mentorje," je prepričana Riglerjeva.

Nova ekipa namerava revijo odpreti tudi drugim ustvarjalnim področjem, kot so gledališče, ples in film. V vsaki številki bi si želeli objaviti dramsko besedilo, strip na temo knjig je že vključen, ustanovili so tudi rubriko za recenzijo kantavtorskih plošč. Stalnica pa bo redno spremljanje novitet na knjižnem trgu s poudarkom na knjigah malih založb in samozaložniških delih, ki jih druge revije in večji mediji navadno spregledajo, je še povedal Harlamov.

Nova likovna urednica je revijo skušala napraviti vizualno privlačno. Pri logotipu je izhajala iz kaligrafije, s čimer je upodobila uredniški komentar, ki je značilen za Mentorja. Posamezna poglavja pa je ločila z vinjetnimi ilustracijami. Njena zamisel je, da bi bila vsaka številka ovita v drugačno ilustracijo, ki bi namigovala na tematiko.

Revija Mentor nepretrgoma izhaja od januarja 1979. V tem času se ni bistveno spremenila, saj je bila ves čas namenjena vprašanjem mlade literature in literarnega mentorstva. Zanjo so pisala znana literarna imena, kot so Taras Kermauner, Vid Snoj, Ivo Svetina, Tone Peršak, Feri Lainšček, Aleš Berger, Uroš Zupan, Gabriela Babnik, Andrej Skubic in drugi.