Svet 13.3.2014 4:00

Leipziški knjižni sejem od danes odprt za širšo javnost

Leipzig, 13. marca - V Leipzigu bo danes vrata za širšo javnost odprl drugi največji nemški knjižni sejem. Na 84.500 kvadratnih metrih se bo predstavilo okoli 2000 založb, organizatorji pa pričakujejo več kot 160.000 obiskovalcev. Država v gosteh je Švica, politično noto pa bo letošnjemu sejmu dala tudi debata o aktualnem dogajanju v Ukrajini.

Ljubljana. Knjižni sejem, knjige. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjižni sejem, knjige.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V Leipzigu po napovedih direktorja sejma Oliverja Zilleja med drugim pričakujejo ukrajinskega avtorja Jurija Andruhoviča, dobitnika nagrade za evropsko razumevanje leta 2006, ki bo na sejmu spregovoril o političnih razmerah v Ukrajini.

Švica se želi, potem ko so se februarja na referendumu Švicarji izrekli za omejitev priseljevanja iz EU, na sejmu predstaviti kot odprta in raznolika država. "V Leipzigu imamo priložnost pokazati, da obstaja tudi drugačna Švica," je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa dejal vodja švicarskega združenja založnikov in knjigotržcev Dani Landolf.

V Leipzigu se bo predstavilo okoli 70 švicarskih založb ter več kot 80 avtorjev, ki bodo pokrili vsa štiri govorna področja Švice - nemško, francosko, italijansko in retroromansko.

Ob sejmu bo potekal tudi program Leipzig liest (Leipzig bere), na katerem bo sodelovalo 3000 avtorjev, dogodki pa se bodo vrstili na kar 410 lokacijah. Kot letošnjo novost organizatorji napovedujejo vzporedni sejem, posvečen mangi in stripu.

Na slovenski nacionalni stojnici bodo predstavljene založbe, ki so v javnem interesu. Predstavljena bo najnovejša produkcija slovenskih avtorjev po izboru založnikov ter slovenska in prevedena dela avtorjev v fokusu.

Posebej predstavljeni bodo avtorji Gabriela Babnik, Aleš Debeljak in Goran Vojnović, ki jih JAK skupaj z mrežo Traduki vabi na sejem in bodo vključeni v mednarodni program. Na povabilo mreže Traduki se bo sejma ob izidu nemškega prevoda svojih pesmi udeležila tudi Stanka Hrastelj.

Uradno odprtje sejma je bilo že v sredo zvečer, ko so tudi podelili nagrado za evropsko razumevanje indijskemu pisatelju Pankaju Mishri. Sejem se bo sklenil 16. marca.