Slovenija 13.3.2014 7:00

V ljubljanski Operi drevi premiera Verdijevega Plesa v maskah

Ljubljana, 13. marca - V SNG Opera in balet Ljubljana bo drevi ob 19.30 premiera Verdijeve mojstrovine Ples v maskah v režiji Vinka Möderndorferja, ki jo v ljubljanski operno-baletni hiši napovedujejo kot vrhunec letošnje sezone. Vlogo Riccarda bo pel Branko Robinšak, Renata Jože Vidic, Amelie Natalia Ushakova k. g., Ulrice Mirjam Kalin.

Ljubljana. Opera. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Opera.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Möderndorferju se je, ko je razmišljal o uprizoritvi, zdelo pomembno, da iz te vihrave, pa tudi romantično prenapete operne zgodbe izlušči skupni imenovalec, temo, ki se pojavi največkrat in ki je hkrati tudi aktualna in sodobna. V psiholoških, medčloveških odnosih je to brez dvoma tema izdaje in izdajstva.

Izdajstvo kot moralna kategorija je po Möderndorferjevih besedah na vsak način v današnjem času, ko nas politiki in trgovci z novci neprestano izdajajo in varajo, izjemno zanimivo, že kar pomenljivo aktualno.

Poleg tega operna zgodba vseskozi govori o maskah, o tistih, ki jih ljudje nosimo vsak dan, za katerimi skrivamo svoje bistvo, svojo ranljivost. Tudi politika je ena sama maska, dodaja režiser.

Ples v maskah, ki ga je Verdi napisal leta 1859, je v času svojega nastajanja sprožil številna vprašanja pri takratnih cenzorjih, saj je bil umor švedskega kralja, kot ga je v dramskem besedilu, po katerem je nastal libreto, opisal dramatik Eugene Scribe, prevelika aluzija na nekatere ne tako oddaljene dogodke evropske zgodovine. Zato je Verdi dogajanje preselil v ZDA, natančneje v Boston, kralj pa je postal angleški guverner.

Na odrih slovenskih opernih gledališč je bil Verdijev Ples v maskah uprizorjen vedno le v bostonski različici.

Glasbeni vodja in dirigent predstave je Marko Gašperšič, scenograf Branko Hojnik, kostumograf Alan Hranitelj, luči je oblikoval Andrej Hajdinjak, koreografinja je Rosana Hribar, dramaturg Blaž Lukan. Izvedba bo v italijanskem jeziku s slovenskimi nadnapisi.