Slovenija 13.3.2014 13:25

V SiTi Teatru drevi Pižamin stand-up Petdeset odtenkov njive

Ljubljana, 13. marca - Priljubljeni slovenski stand-up komik Boštjan Gorenc - Pižama se bo drevi v razprodani dvorani SiTi Teatra premierno predstavil z avtorsko komedijo Petdeset odtenkov njive. V svoji prvi celovečerni stand-up predstavi Gorenc pronicljivo preučuje aktualne dogodke in jih prepleta z bistvenimi odtenki slovenstva. Premiera bo ob 20. uri.

Gorenc, tudi prevajalec, glasbenik in igralec, v predstavi na šaljiv način spregovori o tem, kako so nastala slovenska narečja, kakšen vpliv ima na slovensko politiko predizbor za pesem Evrovizije in kaj sploh pomenijo slovenske kletvice.

Uprizoritev je delno tudi parodija knjižne uspešnice Petdeset odtenkov sive avtorice E. L. James. "Sestavni del predstave je branje iz knjige Petdeset odtenkov njive, v kateri se sprašujem, kako bi moral nekdo opisati ta nezdrav odnos med glavnima junakoma Petdesetih odtenkov sive, da bi res segel do srca arhetipu slovenske gospodinje," je za STA povedal Gorenc.

"Parodija je en del, sicer pa se predstava ukvarja z bistvenimi odtenki slovenstva. Njivo lahko razumemo metaforično, kot bistvo, ki gradi Slovence, ki vedno ostajamo tu na svoji zemlji, nihče nas ne premakne in nikomur je ne damo. Preigravam pa tudi druge teme, sprehodim se po vsem, kar nas obdaja, in skušam na to pogledati skozi svežo prizmo," je še dejal Gorenc.

Daljše predstave v primerjavi s krajšimi stand-up nastopi po Gorenčevem mnenju zagotovo predstavljajo izziv, vendar pa lahko pri njih več pozornosti nameniš dramaturgiji. "Lahko gradiš predstavo tako da denimo začneš udarno, potem daš ljudem malo predaha, poveš kakšno zgodbo. Lahko se poigravaš s tempom, opazuješ reakcije, kaj dodaš na licu mesta... Lahko si privoščiš, da material diha," je za STA še povedal Gorenc.

Petdeset odtenkov njive bo v SiTi Teatru na sporedu še v nedeljo, 23. marca, in sredo, 24. aprila.