Svet 14.3.2014 5:00

V Maastrichtu danes vrata odpira umetnostni sejem TEFAF

Maastricht, 14. marca - V Maastrichtu na Nizozemskem danes vrata odpira umetnostni sejem TEFAF, najpomembnejši sejem del starih mojstrov. Na njem letos sodeluje 275 galerij iz 20 držav. Poleg del starih mojstrov in antičnih umetnin je na sejmu mogoče kupiti tudi dela moderne in sodobne umetnosti, nakit in sodobne oblikovalske izdelke ter dela na papirju.

Trg z deli starih mojstrov je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa sicer izjemno stabilen. V kriznih časih so cene komaj kaj padle, pa tudi v boljših časih se ne dvignejo v nebo. Nakup del starih mojstrov velja za zanesljivo naložbo. Edino tveganje pri nakupu je odpis, kar pomeni, da se umetnina, ki je prej veljala za delo nekega umetnika, pozneje pripiše njegovi delavnici, pri čemer seveda izgubi vrednost.

Za Maastricht je značilno tudi to, da so naprodaj le res kakovostna dela. Je pa pri delih starih mojstrov veliko lažje določiti kakovost kot pri delih sodobne umetnosti. Dela starih mojstrov so veliko bolje raziskana, o njih pišejo umetnostni zgodovinarji.

V ponudbi je denimo po pisanju dpa letos najti tudi Van Goha, in sicer zgodnje delo manjših dimenzij iz časa, ko je umetnik še slikal v temnih barvah. Ta slika, ki nosi naslov Moulin de la Galette, pa je drugačna. Barve so svetle in tople. Van Gogh je sliko naslikal leta 1887, ko je obiskal brata Thea v Parizu. Nizozemski mediji pišejo, da bi jo lahko prodali za deset milijonov evrov. Sejem v Maastrichtu se bo sklenil 23. marca.