Na hitro prelistano 15.3.2014 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 15. marca - Pri Mladinski knjigi so izdali z modro ptico nagrajen roman Romana Rozine Županski kandidat, pri Modrijanu pa delo anonimne avtorice Vprašaj Alico. Pri založbi Miš so izdali knjigo Vlaste Nussdorfer Obstaja pot, ki je nastala ob 10-letnici Belega obroča Slovenije, in slikanico Bine Štampe Žmavc Princesa srca, ki jo je ilustrirala Polona Lovšin.

Ljubljana. Otroška slikanica Bine Štampe Žmavc z naslovom Princesa srca. Foto: STA

Ljubljana.
Otroška slikanica Bine Štampe Žmavc z naslovom Princesa srca.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga anonimne avtorice z naslovom Vprašaj Alico. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga anonimne avtorice z naslovom Vprašaj Alico.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Romana Rozine z naslovom Županski kandidat Gams. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Romana Rozine z naslovom Županski kandidat Gams.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Vlaste Nussdorfer z naslovom Obstaja pot. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Vlaste Nussdorfer z naslovom Obstaja pot.
Foto: STA

ŽUPANSKI KANDIDAT - Z MODRO PTICO NAGRAJENO DELO, POSTAVLJENO V DOLINO ŠENTFLORJANSKO

Pisatelj Rozina v romanu Županski kandidat vplete zgodbo o politiki v dolini Šentflorjanski, ki jo izpiše v maniri duhovite satire, s posluhom za žive like, dialog in aktualne probleme. Rozinov županski kandidat vzame besede, da je politika delovanje v imenu ljudstva, zares. Za začetek v svoji avtomehanični delavnici nagovori brezdelnega Dejana, naj mu vodi volilni boj. Nagrada je primerna kandidatu - generalna obnova dotrajane katrce. Tudi mehanik Gams se obnaša, kot da bi hotel obnoviti čase, ko je bilo še mogoče verjeti, da je oblast ljudska. Morda pa si amater med političnimi profesionalci želi le izpolniti dolgoletno željo - postaviti v svoji občini dirkališče, kakršnega ni daleč naokrog. Gams je le eden izmed več likov v komediji zmešnjav, katerega nameni in motivi niso povsem razvidni.

Roman Rozina (1960) je začel kariero kot novinar, nadaljeval kot publicist, v zadnjih letih pa vse več objavlja tudi leposlovje. Zmagal je na natečaju revije Sodobnost za najboljšo kratko zgodbo in se kot pisatelj dokončno uveljavil z romanoma Galerija na izviru Sončne ulice in zbirko kratkih zgodb Šumijo besede domače. Za pričujoči roman je prejel nagrado Mladinske knjige modra ptica.

VPRAŠAJ ALICO - KNJIGA S PRVOOSEBNO IZPOVEDJO NAJSTNICE, ZASVOJENE Z DROGAMI

Knjiga Vprašaj Alico prinaša dnevnik 15-letne najstnice, ki na zabavi z vrstniki v želji, da bi bila sprejeta v družbo, sodeluje v nevarni igrici, med katero nevede zaužije LSD, zamešan v kokakolo. Ta izkušnja v njej zbudi hlepenje po omami. Prvoosebni dnevniški zapisi bralca vodijo skozi vrtiljak čustvenih stisk, napačnih odločitev, dobrih sklepov in ponovnih zdrsov. Slog pisanja sledi avtoričinemu razburkanemu notranjemu svetu. Ko je življenje na ravni obvladljivega, se avtoričin jezik dviga v literarne višave, ko pa jo droge znova potegnejo na dno, ta postane skoraj vulgaren. Zasvojenost dekle oropa mladosti, nedolžnosti, samospoštovanja in vere v ljudi, hkrati pa njen zdravi del hrepeni po sprejetosti, ljubezni, dobrih medosebnih odnosih in prijateljstvu. Knjiga, ki jo je iz angleščine prevedla Lili Potpara, bo kot so prepričani v založbi, zanimiva za vse generacije.

OBSTAJA POT - KNJIGA NUSSDORFERJEVE OB DESETEM JUBILEJU DRUŠTVA BELI OBROČ

Obstaja pot je deseta knjiga Vlaste Nussdorfer, ki je izšla ob deseti obletnici Belega obroča. Tudi tokrat delo prinaša razmišljanja, ki posegajo na različna področja življenja. Avtorica v knjigi vzbuja optimizem in dobro voljo, kljub vsem neprijetnim situacijam, ki so prisotne v vsakdanjem življenju. Že naslov knjige sporoča pomembno misel: vedno obstaja pot iz vsake neprijetne situacije, pa naj se nam zdi še tako brezizhodna.

Vlasta Nussdorfer (1954) je pravnica, predavateljica, publicistka in pisateljica, od lani varuhinja človekovih pravic. Leta 1977 je diplomirala na Pravni fakulteti v Ljubljani, bila okrožna državna tožilka, vodja oddelka za mladoletniško, družinsko in spolno kriminaliteto na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani, višja državna tožilka in leta 2012 vrhovna državna tožilka. Pred devetimi leti je ustanovila Beli obroč Slovenije, društvo za pomoč žrtvam kaznivih dejanj.

PRINCESA SRCA - SLIKANICA Z ZGODBO O DRUGAČNI PRINCESI

Avtorica v zgodbi predstavi princeso v nekoliko drugačni luči, kot smo vajeni princes v pravljicah. Tokrat princesa nastopa kot čisto preprosto dekle, ki, kot piše, "nima ne dvora, ne služabnikov, ne spletičen, ne kraljevske kočije in tudi ne draguljev in razkošnih oblek". Osrednjo osebo pravljice avtorica poveže z osamljenostjo, zaradi česar se s princeso lahko identificira vsak bralec. Obenem velja omeniti avtoričinih jezik, ki je poetičen, igriv, po drugi strani pa tudi preprost in privlačen za otroke. Ilustracije za slikanico je prispevala uveljavljena umetnica Polona Lovšin.

Bina Štampe Žmavc, rojena leta 1951 v Celju, se je po študiju primerjalne književnosti ukvarjala z otroškim improvizacijskim gledališčem ter pisala besedila in režirala predstave v Pionirskem dramskem gledališču v Celju. Sedaj se posveča pisanju poezije, proze in dramatike za otroke in mlade. Izdala je več proznih del in pesniških zbirk za otroke in odrasle. Številna njena dela so bila prevedena v tuje jezike, zanje je prejela tudi več nagrad.