Svet 16.3.2014 5:30

V Parizu razstava Od Watteauja do Fragonarda

Pariz, 16. marca - V Muzeju Jacquemart-Andre so pripravili razstavo z naslovom Od Watteauja do Fragonarda - les fetes galantes. Na ogled je okoli 60 del, večinoma slik, ki so si jih za to priložnost izposodili predvsem iz javnih zbirk v Franciji, Nemčiji, ZDA in Veliki Britaniji. Razstava bo na ogled do 21. julija.

Termin fete galantes se nanaša na novi žanr v slikarstvu in risbi, ki se je uveljavil in doživel razcvet v zgodnjem 18. stoletju. Osrednji umetnik tega žanra je bil francoski slikar Jean-Antoine Watteau (1684-1721), je mogoče prebrati na spletni strani muzeja.

Watteau in njegovi nasledniki, ki so jih navdihnili bukolični prizori zabav v flamskem slikarstvu, so ustvarili nov žanr, za katerega je bila značilna na prefinjen način podana brezčasnost.

Prizore so postavljali v bujno vegetacijo, resnično, pa tudi domišljijsko: idealizirane plesalce, zaljubljene pare, ki si izkazujejo pozornost, pastirske prizore.

Watteau je s svojim delom med drugim močno vplival na slikarja Nicolasa Lancreta (1690-1743) in Jean-Baptista Patera (1695-1725). Njuna dela sledijo tradiciji fetes galantes, domišljijski prizori pa so zasidrani v realnosti, saj je na delih mogoče videti kraje, umetniška dela in številne detajle, ki bi jih sodobniki prepoznali brez težav.

Fleksibilnost teme je umetnike kar vabila k eksperimentiranju in inovacijam. Žanr je zato navdihoval več generacij umetnikov. Velika mojstra sta bila tudi Francois Boucher (1703-1770) in Jean-Honore Fragonard (1732-1806).