Svet 17.3.2014 5:00

Leto heroina skoraj pripeljalo do samomora basista The Stranglers Burnela

London, 17. marca - Člani kultne britanske zasedbe The Stranglers so se med snemanjem albuma The Gospel According To The Meninblack leta 1980 odločili, da bodo leto dni uživali heroin. Basist Jean-Jacques Burnel je za britanski časnik The Guardian pojasnil, da je šlo za umetniško odločitev, "da bi videli, kaj se bo zgodilo".

"Jet Black in Dave Greenfield sta ravnala pametno - po enem dnevu sta odnehala. Hugh Cornwell in jaz pa ne. Vstopila sva v nadrealistično, temno brezno," je še dejal.

"Nekega večera sem bil tako zadet, da sem pomislil, da bi bilo izjemno lepo umreti. Napisal sem ljubko poslovilno pismo, vzel goro heroina - in se zbudil po treh dneh. Ostali sploh niso opazili, da me ni bilo v studiu," je pojasnil svoj skorajšnji samomor.

Ob pogledu na zgodovino skupine, ki letos praznuje 40. obletnico obstoja, Burnel pojasnjuje: "Morda bi se bilo smiselno vprašati, kako to, da smo še tukaj. Naša zadnja turneja je največja doslej. Vse smo delali narobe, a se je izkazalo, da je bilo prav."