Slovenija 18.3.2014 4:00

Pred 110 leti se je rodil Srečko Kosovel

Sežana, 18. marca - Na današnji dan pred 110 leti se je rodil Srečko Kosovel, ki velja za enega najpomembnejših avantgardistov. Obletnici se bodo poklonili tudi v SNG Drama Ljubljana, kjer bodo v sodelovanju z Beletrino pripravili pogovor, ter v SNG Nova Gorica, kjer v sodelovanju z Društvom gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije pripravljajo okroglo mizo.

Sežana, Kosovelova knjižnica Sežana Novinarska konferenca s predstavitvijo dogodkov ob Kosovelovem letu. Srečko Kosovel Foto: Rosana Rijavec/STA

Sežana, Kosovelova knjižnica Sežana
Novinarska konferenca s predstavitvijo dogodkov ob Kosovelovem letu.
Srečko Kosovel
Foto: Rosana Rijavec/STA

Kosovel se je rodil v Sežani, kmalu po njegovem rojstvu pa se je družina preselila v Tomaj, kjer je obiskoval osnovno šolo. Leta 1916 se je vpisal na realko v Ljubljani, po maturi leta 1922 pa se je odločil za študij slavistike, romanistike in pedagogike na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Kosovel je v svojem delu prepletal ali sočasno uveljavljal prvine impresionizma in ekspresionizma. Značilni temi njegovega poznejšega ustvarjanja sta tudi smrt in ljubezen. Po impresionizmu je v ekspresionističnem pesnjenju uveljavljal modernistični moralni, duhovni in socialni aktivizem.

Radikalno avantgardne poezije avtorja, ki pred smrtjo 27. maja 1926 ni objavil veliko svojih del, niso izdali niti v posmrtnih zbirkah v letih 1927 in 1931, zato najpomembnejši del njegovega ustvarjanja ni bil širše poznan vse do leta 1967, ko so izšli Integrali.

V Mali drami bosta drevi ob 17. uri Kosovela in njegov opus predstavila literarni zgodovinar Janez Vrečko ter slovenist, urednik in literarni kritik Aljoša Harlamov. Ob pogovoru bo Kosovelovo poezijo bral igralec Saša Tabaković.

Na okrogli mizi Srečko Kosovel na odru, prav tako ob 17. uri, pa bodo o "uprizarjanju Srečka Kosovela" spregovorili režiser Matjaž Berger, igralec Kristijan Guček, kritičarka Zala Dobovšek ter soavtorica zvočne knjige in glasbenega albuma poezije Srečka Kosovela Vibrato tišine Barbara Korun.

Pogovoru bo ob 20. uri na na malem odru SNG Nova Gorica sledil koncert poezije Srečka Kosovela Postani obcestna svetilka.