Svet 18.3.2014 6:00

V Gradcu na ogled vrhunci avstrijske kinematografije

Gradec, 18. marca - V avstrijskem Gradcu se bo danes začel festival avstrijskega filma Diagonale, ki je z leti prešel v mednarodni filmski dogodek z več kot 25.000 obiskovalci. Do nedelje bo na ogled vrsta igranih, dokumentarnih in eksperimentalnih filmov, mednarodna gostja pa bo Agnes Godard, ki je med drugim poskrbela za fotografijo filmov Claire Denis.

Festival bo danes zvečer odprl dokumentarni film Das grosse Museum (Veliki muzej) Johannesa Holzhausna, ki gledalcu ponudi vpogled v zakulisje ene največjih znamenitosti Dunaja, Umetnostnozgodovinskega muzeja Dunaj (Kunsthistorisches Museum Wien).

Kot je pred festivalom povedala direktorica Diagonal Barbara Pichler, se avstrijski film ponovno ponaša z raznolikostjo in drznimi, izvirnimi pristopi režiserk in režiserjev različnih generacij. Eden osrednjih ciljev festivala ostaja tesna vez med ustvarjalci in občinstvom, zaradi katere so Diagonale z leti postale priljubljen filmski dogodek, ki seže čez avstrijske meje.

Ljubitelji festivala ponovno veliko stavijo na dokumentarce, ki tudi zaradi koprodukcij obravnavajo obča vprašanja, nikakor vezana zgolj na avstrijski prostor.

Ob koncu Diagonal bodo podelili nagrade, med drugim za najboljše igralske stvaritve in najboljši film v različnih žanrih.