Svet 19.3.2014 14:56

Francoska policija našla pred 15 leti ukradeno Rembrandtovo sliko

Nica, 19. marca - Policija je našla Rembrandtovo sliko, ki je bila leta 1999 ukradena iz francoskega muzeja. Sliko, vredno več milijonov evrov, so našli v Nici na jugu Francije, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Policija je dvojico, pri kateri so našli sliko z naslovom Otrok z milnim mehurčkom, aretirala. V času kraje je bila vrednost slike ocenjena na 20 milijonov tedanjih frankov, kar je približno 3,9 milijona evrov.

Sliko so iz muzeja v bližnjem mestu Draguignan ukradli julija 1999. Prikazuje dečka z dolgimi rjavimi kodri, ki ga krasi zlata ogrlica, v rokah pa drži mini mehurček.

Po pisanju francoskega časnika Liberation so dva moška aretirali medtem, ko sta skušala sliko prodati.

Rembrandt van Rijn (1606-1669) se je rodil v Leidnu na Nizozemskem kot sin premožnega mlinarja. Študiral je slikarstvo v rojstnem mestu in od leta 1623 v Amsterdamu. Med letoma 1625 in 1631 je delal v Leidnu, nato v Amsterdamu. Leta 1634 se je poročil z bogato Saskio van Uylenburg. Po materini in ženi smrti je zašel v hude finančne težave. Moral je prodati hišo in dragocenosti, da je izplačal dolžnike.

Ustvaril je okoli 700 slik, 300 grafik in več kot 1600 risb. Izbiral je svetopisemske in mitske motive ter izdeloval portrete, žanrske prizore, tihožitja in alegorije. V prvem amsterdamskem obdobju (1631-42) je ustvarjal v izrazito baročnem slogu, z bogatimi, toplimi barvami, kasneje pa z bolj umirjenim koloritom in z vse globljo psihološko analizo in poduhovljenostjo. Mojstrsko je obvladoval igro svetlobe.

Med njegovimi najpomembnejšimi deli so slike Nočna straža, Anatomija dr. Tulpa, Predstojniki suknjarskega ceha in Vrnitev izgubljenega sina.