Svet 20.3.2014 5:00

Iz Pompejev ukradli del antične freske

Rim, 20. marca - Iz arheološkega najdišča Pompeji na jugu Italije v bližini Neaplja so neznanci ukradli del antične freske. Tatovi so vdrli v del najdišča, ki je zaprt za obiskovalce, in s kovinskim predmetom izdolbli del portreta, na katerem je bila upodobljena grška boginja Artemida. Italijanska policija dogodek preiskuje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Eden od kustosov v Pompejih je prejšnji teden med vodenim ogledom opazil, da v Neptunovi hiši manjka del freske. Tatovi naj bi po poročanju AFP vdrli na zaprt del najdišča in s kovinskim predmetov iz stene izdolbli 20 centimetrov freske, na kateri je bila upodobljena grška boginja Artemida.

Evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in šport Androulla Vassiliou je za italijansko tiskovno agencijo ANSA povedala, da jo je dogodek zelo razžalostil. "Tatovi so ukradli dediščino neprecenljive vrednosti, ki ni le last tako državljanov Italije kot Evrope, temveč tudi prihodnjih generacij," je še dejala Vassilioujeva.

Upravnik arheološkega najdišča Pompeji Massimo Osana je za AFP povedal, da delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi ukradeno fresko našli, zatrdil pa je tudi, da je ena osrednjih prioritet najdišča povečanje varnosti. Identifikacijo storilcev namreč otežuje tudi dejstvo, da na delu najdišča, od koder je bila freska ukradena, ni varnostnih kamer.

Dogodek preiskuje italijanska policija, državni mediji pa so o njem obširno poročali in ga označili kot "sramoto za državo".

Arheološko najdišče, ki je na Unescovem seznamu kulturne dediščine, je po številnih poškodbah v preteklosti nedavno prizadelo tudi obilno deževje. V začetku marca se je tako zaradi padavin odkrušilo nekaj kamnov s slavoloka Venere, zrušil pa se je tudi 3,5 metra dolg odsek zidu nekropole pri Porta Nocera.

Minister za kulturo Dario Franceschini je ob tem obljubil več ukrepov, s katerimi bi vrnili sijaj slavnemu najdišču, eni največjih znamenitosti Italije, ki jo letno obišče 2,5 milijona obiskovalcev.