Svet 21.3.2014 4:00

V pomlad s svetovnim dnevom poezije

Ljubljana, 21. marca - Na današnji dan bodo po svetu obeležili svetovni dan poezije. Z njim želi Unesco podpreti jezikovno pestrost in raznolikost poetičnega izraza. Kot je v letošnji poslanici zapisala generalna direktorica Unesca Irina Bokova, je poezija globok izraz človekove misli in univerzalna umetnost, pa tudi orodje za spodbujanje dialoga med kulturami.

Ljubljana. Generalna direktorica Unesca Irina Bokova. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Generalna direktorica Unesca Irina Bokova.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Vsi narodi so skozi zgodovino razvili in prakticirali različne oblike poezije - denimo ustno podajanje znanj in mitov, z njo so izražali svoja čustva, pripovedovali o vsakdanjem življenju ali pa se skušali zoperstaviti tegobam. Sodobne oblike poezije omogočajo mladim, da se vključijo v prakso in da odpirajo nov prostor za ustvarjanje. Oblike se spreminjajo, poetski impulz pa ostaja enak, je še zapisala Bokova.

Slovenci po besedah pesnika, prevajalca, esejista in urednika Ivana Dobnika nismo nič bolj in nič manj pesniški kot katerikoli drug narod, čeprav nam je poezija skozi zgodovino nadomeščala vojsko in druge oblike agresivne identitete. Slovenščino Dobnik, ki je tudi odgovorni urednik revije Poetikon, vidi kot čudežni jezik za poezijo, ki je enakovreden kateremukoli med svetovnimi jeziki.

Praznik poezije bodo na Slovenskem obeležili z različnimi dogodki. Društvo slovenskih pisateljev v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana ob 17. uri v Desnem atriju Mestne hiše pripravlja literarno-glasbeni večer z naslovom Saj je Pesem le ena. Raznotera.

Inštitut Iriu bo v izbranih kavarnah v Ljubljani in Celju skodelico kave postregel skupaj s Poezijko. Izbrali so različne slovenske pesnice in pesnike, skupaj z njimi pa bodo postregli tudi s tujimi avtorji, ki so izšli pri njihovi založbi.

Na 2000 Poezijkah bodo občinstvo pričakovali avtorji Desmond Egan, Ivan Dobnik, Katja Gorečan, Tanja P. Hohler, Alenka Jovanovski, Ivana Komel, Rok Komel, Immanuel Mifsud, Aleš Mustar, Zoran Pevec, Peter Semolič, Robert Simonišek, Marko Skok, Octavian Soviany, Ivo Stropnik, Lucija Stupica, Bina Štampe Žmavc, Kaja Teržan in Glorjana Veber, so sporočili z inštituta Iriu.

V Mariboru pa bo pod naslovom Poezija povezuje opoldne potekalo javno branje pesmi pred zgradbo rektorata univerze.