Svet 21.3.2014 6:00

Na prvi pomladni dan tudi evropski dan stare glasbe

Ljubljana, 21. marca - Današnji prvi pomladni dan bodo poleg poetov in lutkarjev obeležili tudi glasbeniki. Ob evropskem dnevu stare glasbe bodo po vsej Evropi potekale konference, predavanja, koncerti in pogovori o stari glasbi ter njeni vpetosti v sodobni čas in prostor. V Sloveniji so pripravili posvet Terminal Seviqc in koncert zasedbe Capella Carniola.

Poleg svetovnega dneva poezije ter svetovnega dneva lutkovnega gledališča in lutk, ki ga praznujejo že več let, je 21. marec od lani uradno tudi evropski praznik stare glasbe. Prvič so ga obeležili pod okriljem Evropske zveze za staro glasbo (REMA), letos ga bodo pod pokroviteljstvom Unesca.

Kot je zapisala generalna direktorica Unesca Irina Bokova, bo ta dan nedvomno prispeval k promociji glasbene dediščine in umetniškega ustvarjanja.

Praznik s koncerti, konferencami in drugimi prireditvami, ki se hkrati dogajajo po vsej Evropi, združuje in povezuje ustvarjalce in festivale stare glasbe - glasbe, ki obsega stoletja evropskega glasbenega ustvarjanja in poustvarjanja. Evropski dan stare glasbe sovpada tudi z rojstnim dnem skladatelja Johanna Sebastiana Bacha.

Festival Seviqc Brežice se bo pridružil praznovanju s koncertom skupine Capella Carniola na gradu Slovenska Bistrica. Ansambel bo predstavil program De Arte Saltandi, ki združuje ples, glasbo in poezijo kot neločljive entitete srednjeveškega umetniškega izražanja. Koncert bo v živo prenašal 3. radijski program Ars, video koncerta pa si bo mogoče ogledati prek interneta. Tekom dneva pa bo potekala mednarodna konferenca Terminal Seviqc na temo festivalskih učinkov Seviqc Brežice v Sloveniji in širše.

Glasbena dediščina je mlajšim generacijam nekoliko nerazumljiva in nedostopna predvsem zaradi vcepljene percepcije, da gre za elitno glasbo in zaradi visoko ritualiziranih oblik obnašanja, ki jih je navadno potrebno upoštevati ob obisku t.i. templjev visoke umetnosti, so sporočili s festivala. Pri Seviqc Brežice si želijo, da bi prekinili s takšnim pojmovanjem, da bi staro glasbo demistificirali in jo znali predstavljat na način, da bi se tudi mlajši poslušalci ob njej počutili udobno in jo sprejemali kot nekaj, kar je tudi njim poslušljivo.