Na hitro prelistano 22.3.2014 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 22. marca - Pri mariborski založbi Litera so izdali roman Irene Svetek Zaspi, mala moja, zaspi, pri založbi Miš pa mladinsko delo katalonske pisateljice Maite Carranza Zastrupljene besede. Pri založbi Sophia je izšlo teoretično delo več slovenskih avtoric z naslovom Revščina zaposlenih, pri založbi Modrijan pa Zdrava pasja kuharica.

Ljubljana. Knjiga Zdrava pasja kuharica avtoric Jonne Anne in Mary Struas. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Zdrava pasja kuharica avtoric Jonne Anne in Mary Struas.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Zaspi, mala moja, zaspi avtorice Irene Svetek. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Zaspi, mala moja, zaspi avtorice Irene Svetek.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Revščina zaposlenih. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Revščina zaposlenih.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Zastrupljene besede avtorice Mait Carranza. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Zastrupljene besede avtorice Mait Carranza.
Foto: STA

ZASPI, MALA MOJA, ZASPI - TRETJI ROMAN IRENE SVETEK O ODRAŠČAJOČEM DEKLETU

Avtorica v romanu v treh časovnih rezinah pripoveduje o ožjem družinskem okolju odraščajočega dekleta. Najprej je to najzgodnejše otroštvo, ki ga umešča v Piran, kjer najverjetneje snov zajema iz osebnega spomina na otroštvo. V drugem delu opiše selitev junakinje v Ljubljano, kjer se sreča z velikim mestom in vzpostavi nove odnose, med drugim tudi s prijateljičino varuško, ki se izkaže za pomemben lik pri iniciaciji junakinje v svet odraslih. Tretji del romana je prostorsko umeščen v Porta au Prince na Haitiju, v katerem se bralcu na zelo drastičen in pretresljiv način razkrije pomen omenjene varuške. Zdi se, kot je zapisal urednik Orlando Uršič, da se je Svetkova "v nepredvidljivem in dramaturško vrhunsko izpeljanem romanu dokončno odločila za kompozicijsko dominanto svojega pisanja; čeravno bosta družina in otroštvo isti vodnjak, iz katerega bo neštetokrat zajemala, bo voda vsakokrat sveža in bistra".

Irena Svetek, ki je doktorirala iz primerjalne književnosti, dela kot novinarka, publicistka, kritičarka in prevajalka. Širšo prepoznavnost ji je pred desetimi leti prinesel roman Od blizu, za katerega je prejela nagrado za najboljši prvenec. Zaspi, mala moja, zaspi je po Sedmem valu njen tretji roman.

ZASTRUPLJENE BESEDE - ROMAN Z ZGODBO NAJSTNICE, ZAZNAMOVANE Z ZLORABO

Zastrupljene besede so tipični crossover roman, katerega vsebina se zlaga skupaj kot sestavljanka, prvoosebne pripovedi glavne junakinje Barbare, njene matere, prijateljice ter inšpektorja Lozana pa prikazujejo različne poglede na njeno izginotje. Barbara je najstnica, katere otroštvo je skalilo nasilje in katere mladost je nočna mora. Zlorabe, ki jo je utrpela, ne razume povsem, begajo jo čustva sovraštva in ljubezni, ki jih čuti do napadalca. Domači so jo v štirih letih od njenega izginotja - izginila je pri 15 letih - že proglasili za mrtvo. Pri njenih 19 letih mora inšpektor Lozano v pokoj. Vest mu ne da, da bi zadnji dan svojega službovanja ne obiskal Barbarinih staršev. In takrat se začne klobčič odvijati, v času enega samega dne pride do razpleta, ki bralca ne le preseneti, pač pa od njega zahteva tudi moralno opredelitev.

Maite Carranza, rojena leta 1958 v Barceloni, po izobrazbi antropologinja, je pisateljica, scenaristka in učiteljica. Doslej je izdala 41 knjig, največ za otroke in mladostnike. Njena dela so prevedena v 23 jezikov. Pričujoči roman je avtoričino prvo delo, prevedeno v slovenščino. Za prevod iz katalonščine je poskrbela Veronika Rot.

REVŠČINA ZAPOSLENIH - TEORETSKO DELO, KI OSVETLJUJE PROBLEMATIKO PREKERNIH DELAVCEV

Revščina zaposlenih je študija šestih avtoric: Ružice Boškić, Maje Breznik, Barbare Kresal, Vesne Leskošek, Liljane Rihter in Simone Smolej. V središču monografije je zaposlitev kot eden od načinov spodbujanja socialnega vključevanja in zagotavljanja dostojnega preživetja ljudi, ki pa se ne izkaže kot dovolj ustrezen ukrep sam po sebi. Zaposlitev lahko v določenih okoliščinah pomeni izhod iz situacije tveganja revščine, v drugih pa tveganja ne zmanjša. Ljudje, ki so kljub zaposlitvi padli pod prag tveganja revščine, postajajo vedno večja skupina tudi v Evropski uniji. Obstoj revnih zaposlenih v uniji kaže na neuspešnost evropskih strategij in programov, kot je Evropska strategija boja proti revščini in socialni izključenosti, ki ima za cilj do leta 2020 zmanjšati revščino za vsaj 20 milijonov ljudi.

Monografija je razdeljena na sedem poglavij, uvodnemu sledijo analize empiričnih raziskav. Posebna pozornost je namenjena obravnavi instituta minimalne plače in ureditvi različnih pravno formalnih oblik, v okviru katerih se opravlja delo za drugega in ki odpirajo vprašanje dometa delovnega prava. Knjigo sklene poglavje s teoretskim pogledom na fleksibilizacijo trga dela s posebnim poudarkom na delavcih iz druge roke oziroma oblikah, ki jih omogočajo t.i. privatni trgi dela v Sloveniji. Študija je pomemben prispevek k razumevanju problematike, ki je sicer dokaj zapostavljena, čeprav so prekerni delavci danes tudi v Sloveniji že skoraj - tiha - večina na trgu dela, so zapisali pri založbi.

ZDRAVA PASJA KUHARICA - KNJIGA S 50 RECEPTI ZA HIŠNE LJUBLJENČKE

Zdrava pasja kuharica s podnaslovom 50 receptov za hranljive in okusne jedi, ki se jim pes ne bo mogel upreti, je delo ameriških nutricionistk Jonne Anne in Mary Straus ter doktorice veterine Shawn Messonnier. V knjigi odgovarjajo na vprašanja, kot so, kaj je v industrijsko pripravljeni hrani za psa, ali ljubljenček dobi vse potrebne hranljive snovi in kako se priprave obroka zanj lotiti kar doma. Pasja kuharica ponuja recepte za zdrave, hranljive in okusne jedi, primerne za vse pasme in velikosti psov. V njej so tudi recepti za pse, ki imajo alergije ali potrebujejo posebno dieto, na primer prehrano brez pšenice. V knjigi je vse od prigrizkov do slastnih večerij, ki jih je mogoče pripraviti hitro in poceni.