Slovenija 21.3.2014 8:10

V Kostanjevici na Krki razstava ob 60-letnici slikarja Jožeta Marinča

Kostanjevica na Krki, 21. marca - V lapidariju Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki bodo ob 19. uri odprli likovno razstavo Krispan z deli, ki jih je ob svoji 60-letnici pripravil akademski slikar Jože Marinč. V njegovih slikah je mogoče slutiti nagnjenje k povezovanju občutkov v harmonično izkušnjo vseh čutov, navedeno razstavišče pa je spremenil v "Krispanov plašč".

Kostanjevica na Krki, atelje slikarja Jožeta Marinča. Razstava ob 60. obletnici slikarja Jožeta Marinča. Akademski slikar Jože Marinč. Foto: Rasto Božič/STA

Kostanjevica na Krki, atelje slikarja Jožeta Marinča.
Razstava ob 60. obletnici slikarja Jožeta Marinča.
Akademski slikar Jože Marinč.
Foto: Rasto Božič/STA

Kostanjevica na Krki, atelje slikarja Jožeta Marinča. Razstava ob 60. obletnici slikarja Jožeta Marinča. Akademski slikar Jože Marinč. Foto: Rasto Božič/STA

Kostanjevica na Krki, atelje slikarja Jožeta Marinča.
Razstava ob 60. obletnici slikarja Jožeta Marinča.
Akademski slikar Jože Marinč.
Foto: Rasto Božič/STA

Umetnostni zgodovinar Andrej Smrekar, ki bo umetnika ob drevišnjem odprtju tudi predstavil, je zapisal, da je Marinč kostanjeviški lapidarij oz. tamkajšnji galerijski prostor spremenil v čudežni plašč gorjanskega škrata Krispana. Pod njim pa ponuja sestop v otroštvo, vrsto preprostih igrač, trikov in pogruntavščin.

V Marinčevih slikah vseh njegovih obdobij je sicer mogoče slutiti nagnjenje k sinesteziji, povezovanju občutkov v harmonično izkušnjo vseh čutov. V njegovih pogosto čisto abstraktnih kompozicijah in njihovem ritmu pa se gnetejo magmatska vročina, gozdna vlaga in gozdni vonj, žvepleno rumenilo ter celo zvočni učinki barv, ugotavlja Smrekar.

Nekaj takšnega si je po njegovem mnenju prizadeval poustvariti slikar Rihard Jakopič na prelomu iz 19. v 20. stoletje, ko je umetnost iskala poistovetenja z naravo in ko je prenos narave v umetnost ustvarjal tako prepričljive podobe osebnega in skupnega istovetenja.

Marinčeva sinestetičnost, njegov čustveni nagovor in njegovo vabilo k sodelovanju pa so odmev mnogo starejših poganskih učenj, pradavnih obredov in modrosti, ki je skozi vzajemnost vzdrževala ravnotežje sveta, ocenjuje Smrekar.

Marinč je prevzel podobo Krispana, škrata ali vilinskega bitja, ki po izročilu biva v gorjanskih gozdovih, belokranjskih steljnikih in kočevskih gluhih lozah, od koder je sam doma. Biva kot varuh etičnih vrednot, ki ljudem nalagajo, da delujejo v skladu z dobrim in tako ohranjajo kočljivo ravnovesje. Marinč pa ga ohranja z lepoto, je še zapisal Smrekar.

Jože Marinč se je rodil leta 1954 na Dolnji Brigi pri Kočevski Reki. Končal je Šolo za oblikovanje v Ljubljani in nato Pedagoško akademijo, leta 1979 pa je diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost. Študijsko je bival v Parizu in avstrijskem Millstattu.

Ukvarja se s slikarstvom, kiparstvom, grafiko, poslikavo notranjih prostorov in zunanjih objektov. Za njim je vrsta samostojnih in skupinskih razstav. Živi in dela v Kostanjevici na Krki. Je tudi predsednik Društva likovnih umetnikov Dolenjske.

Njegova razstava Krispan bo v Kostanjevici na Krki na ogled do 21. aprila.