Svet 22.3.2014 5:00

Znani so dobitniki nagrade EU za kulturno dediščino

Bruselj, 22. marca - Znani so dobitniki nagrade EU za kulturno dediščino - nagrade Europa Nostra za leto 2014. Za dosežke na štirih področjih - ohranjanje dediščine, raziskave, predano delo ter izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje - je nagrajenih 27 projektov. Med njimi ni nobenega iz Slovenije, so sporočili iz predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Zmagovalni projekti so bili izbrani izmed 160 nominiranih projektov iz 30 držav. Šest izmed zmagovalnih projektov bo prejelo glavno nagrado, in sicer po 10.000 evrov, eden pa nagrado občinstva na podlagi spletnega glasovanja organizacije Europa Nostra.

Kot je ob tej priložnosti dejala evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou, je evropska dediščina ena naših najbolj dragocenih dobrin. Je most med sedanjostjo in preteklostjo, spodbuja rast in socialno vključevanje ter privablja turiste. Vendar so mnoga umetniška dela in dosežki človekove iznajdljivosti, ki skozi stoletja izražajo lepoto, vedno bolj ranljivi, njihovo preživetje pa odvisno od dolgoročnih naložb v ohranjanje in vzdrževanje.

Operni pevec in predsednik organizacije Europa Nostra Placido Domingo je dodal, da letošnji dosežki kažejo, da lahko projekti s področja kulturne dediščine tudi v težavnih gospodarskih razmerah spodbudijo nadarjene in zagnane ljudi k sodelovanju ter pridobijo podporo iz javnih in zasebnih virov. Zaradi njihovih sposobnosti, predanosti in velikodušnosti so ponovno oživeli številni zgodovinski spomeniki, kar je mnogim polepšalo in obogatilo življenje.

Podelitev nagrad bo 5. maja v gledališču Burgtheater na Dunaju. Nagrade bosta skupaj podelila Vassilioujeva in Domingo. Evropska komisija in organizacija Europa Nostra sta nagrajence razkrili v četrtek.

Namen nagrade je proslaviti odlično delo na področju kulturne dediščine in hkrati spodbujati visokokakovostne spretnosti in standarde pri njenem ohranjanju.