Svet 23.3.2014 5:00

Kljub gospodarski krizi rekorden obisk v Dalijevih muzejih

Barcelona, 23. marca - Kljub težavni gospodarski situaciji v Španiji so v Dalijevih muzejih lani zabeležili rekorden obisk. Kot so sporočili z Dalijevega sklada, so našteli več kot 1,5 milijona obiskovalcev, kar je 8,4 odstotka več kot v letu pred tem, piše nemška tiskovna agencija dpa.

V osrednjem muzeju katalonskega umetnika Salvadorja Dalija (1904-1989), ki je urejen v nekdanjem mestnem gledališču v Figuerasu, umetnikovem rojstnem mestu, so jih našteli 1,3 milijona. V gradu Pubol, ki ga je Dali kupil za svojo soprogo Galo, in v hiši v ribiški vasici Portlligat pri Cadaquesu, kjer je umetnik nekaj časa ustvarjal, pa so našteli po 100.000 obiskovalcev.

"Dejstvo, da smo v kriznih časih dosegli rekorden obisk, je dokaz za to, da je privlačnost Dalijevih del vedno večja," je dejal generalni sekretar Dalijevega sklada Luuis Penuelas. Tolikšen obisk je skladu kljub večjim investicijam v lanskem letu prinesel presežek prihodkov nad odhodki v višini 4,4 milijona evrov, še piše dpa.

Dali velja za enega najpomembnejši nadrealističnih slikarjev. Na podlagi intenzivnega študija psihoanalize je razvil t.i. paranoično-kritično metodo slikanja, s katero je kot izreden risar naturalistično natančne slikovne detajle združeval v ekscentrične in celo absurdne kombinacije, ki jih je sam imenoval ročno naslikane sanje.

Medijsko in trgovsko je bil zelo spreten umetnik, ki je znal ustvariti in gojiti kult o svojem geniju. Ukvarjal se je tudi s hepeningi, sodeloval je pri snemanju filmov ter ustvaril zanimive nadrealistične plastike.