Slovenija 22.3.2014 12:26

V ljubljanski Drami bo nastopila 10-letna skupina Brina

Ljubljana, 22. marca - Na velikem odru SNG Drama Ljubljana bo v nedeljo na sporedu že enajsti koncert cikla Akustika: nedelje v Drami, na katerem bo tokrat nastopila skupina Brina. Skupino, ki letos praznuje 10-letnico delovanja, je ustanovila pevka Brina Vogelnik z željo po svežem in drznejšem glasbenem ustvarjanju. Danes zasedbo sestavlja sedem glasbenikov.

Ljubljana. SNG Drama Ljubljana. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
SNG Drama Ljubljana.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Skupina, katere člani so poleg Vogelnikove še Jelena Ždrale (violina), Drago Ivanuša (harmonika), Luka Ropret (kitare), Nino de Gleria (bas), Blaž Celarec (bobni) in Julij Zornik (zvok) motive črpa iz obujanja in predelovanja ljudskega blaga, njihov repertoar pa sestavljajo tudi avtorske pesmi.

Skupina je izdala več albumov - leta 2004 Mlado leto, dve leti pozneje Pasjo legendo, leta 2011 pa Slečeno kožo - s katerimi se je vidno uvrstila na zemljevid glasb sveta. Pasja legenda je kar tri mesece zasedala top 10 lestvice World Music Charts Europe, za katero glasuje 50 radijskih didžejev iz vse Evrope. Novembra 2006 se je album povzpel na tretje mesto. Skupaj z albumom Mlado leto je prejel zelo dobre ocene tako domačih kot tujih kritikov.

Pesem Poljanska balada z albuma Pasja legenda je bila nominirana za skladbo leta za BBC World Service, v Sloveniji pa je bila izbrana za hit tedna na Valu 202.

Poleg številnih koncertov po domačih festivalih in koncertnih odrih je Brina leta 2006 kot drugi slovenski predstavnik v zgodovini nastopila na Womexu - World Music Expu v Sevilli. To ji je omogočilo prodor na mednarodno glasbeno tržišče s turnejami po Španiji, Severni Ameriki in Mehiki, so sporočili iz ljubljanske Drame.

Glasbeni cikel Akustika: Nedelje v Drami so v gledališču uvedli lani novembra z namenom predstavitve prereza dogajanja na področju glasbe na Slovenskem in želje, da ljubljanska Drama postane središče družabnega dogajanja.