Svet 24.3.2014 14:26

POPRAVEK: V CD drevi skladbe Edith Piaf v interpretaciji Jil Airgot

Ljubljana, 24. marca - V vesti je v napačno zapisano ime nastopajoče na drevišnjem koncertu. Gre namreč za Jil Aigrot IN NE Jil Airgot, kot so napačno sporočili organizatorji. Popravljeno vest objavljamo v celoti.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

V CD drevi skladbe Edith Piaf v interpretaciji Jil Aigrot

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo drevi ob 20. uri gostovala predstava Edith - The Show, ki bo ponudila skladbe Edith Piaf v interpretaciji Jil Aigrot. Aigrotova je bila izbrana kot glas Piafove v filmu La Vie en Rose, njen nastop in interpretacija glasu Piafove v filmu in na odrih pa sta ji prinesla odobravanje občinstva in kritikov.

Francosko pevko Jil Aigrot je odkrila Ginou Richer, zaupnica in asistenka Edith Piaf. Kmalu po njunem srečanju je bila izbrana kot glas Piafove v že omenjenem filmu Olivierja Dahana.

Predstava Edith - The Show je dvodelna. Prvi del 90-minutne predstave bo gledalca popeljal v slovito pariško četrt Montmarte, drugi del je posvečen varietejskemu obdobju kariere Edith Piaf, v katerem je nastalo največ njenih večnih skladb. Aigrotova bo gledalce v svet šansonjerske dive popeljala ob spremljavi klavirja, harmonike, tolkal in bas kitare ter s pomočjo multivizije, ki vključuje ekskluzivne fotografije iz življenja Piafove.

Pri založbi Modrijan pa je v pripravi doslej najobsežnejša, najnatančnejša in najbolj dokumentirana biografija Edith Piaf, ki jo je lani objavil nekdanji novinar La Monda Robert Bellert (založba Fayard). Prevod, ki je delo Maje Kraigher, bo izšel ob stoletnici rojstva "pariškega vrabčka" 19. decembra 2015.

Belleret v knjigi Piaf, francoski mit ruši kar nekaj ukoreninjenih mitov, denimo o njenem otroštvu, o ljubezenski zvezi z Marcelom Cerdanom in druge, ki jih je Piafova tudi sama podpirala in širila in ki so jih povzemale vse dosedanje upodobitve, vključno s filmskimi. V knjigi z globokim spoštovanjem do umetnice in s pomočjo dragocenih pričevanj, neobjavljenih korespondenc in obsežnega arhivskega gradiva izrisuje njeno novo, resničnejšo in bolj življenjsko podobo.

Edith Piaf se je kot Edith Giovanna Gassion rodila 15. decembra 1915 v Parizu. Prvi angažma je pevka s pomočjo Louisa Lepleeja dobila leta 1935 v nočnem klubu. Zaradi svojega glasu je Piafova, pritegnila pozornost občinstva in že leta 1937 dosegla odmeven uspeh v Theatre de l'ABC.

Ena najbolj popularnih pevk 40. in 50. let minulega stoletja se je v zgodovino glasbe zapisala z uspešnicami, kot so Non, je ne regrette rien, La Vie en Rose, Milord, La Foule ali L'Hymne a l'amour. Vrhunec kariere je dosegla po drugi svetovni vojni, ko je njena skladba La Vie en Rose postala mednarodna uspešnica. Kljub velikim uspehom in priljubljenosti je Piafova doživela tudi vrsto razočaranj in tegob. Umrla je pri 47. letih.