Na hitro prelistano 29.3.2014 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 29. marca - Pri mariborski založbi Litera so izdali knjigo kolumn Toneta Kregarja Kravatni gen in prenovljeno izdajo romana Boštjanov let Prešernovega nagrajenca Florjana Lipuša. Mladinska knjiga je izdala roman ameriške pisateljice Julie Kenner Izpolni me, založba Miš pa pesniško zbirko književnice Bine Štampe Žmavc Ogledalo zraka.

Ljubljana. Roman Florjana Lipuša z naslovom Boštjanov let. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Florjana Lipuša z naslovom Boštjanov let.
Foto: STA

Ljubljana. Mednarodna uspešnica J. Kenner z naslovom Izpolni me. Foto: STA

Ljubljana.
Mednarodna uspešnica J. Kenner z naslovom Izpolni me.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Toneta Kregarja z naslovom Kravatni gen. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Toneta Kregarja z naslovom Kravatni gen.
Foto: STA

Ljubljana. Pesniška zbirka Bine Štampe Žmavc z naslovom Ogledalo zraka. Foto: STA

Ljubljana.
Pesniška zbirka Bine Štampe Žmavc z naslovom Ogledalo zraka.
Foto: STA

KRAVATNI GEN - DRUŽBENOKRITIČNI ZAPISI TONETA KREGARJA

Kregar v svojih kolumnah, ki so bile objavljene v dnevniku Večer včasih skoraj romantično slika podobo sveta, ki bi moral biti pravičen in po meri človeka. Ob tem zavrača elite in bogatenje na račun malega človeka. Je upornik, a z železno voljo po trdem delu za boljši jutri. Pričujoče kolumne, kot so zapisali v založbi, niso le publicističen zapis refleksije avtorjevega časa in prostora pač pa so tudi odraz Kregarjeve tankočutnosti in sposobnosti vživljanja v psiho človeka. Kravatni gen tako ni zbirka kolumn, v kateri bi se našlo za vsakogar nekaj, pač pa so to neprizanesljivi družbeno-kritični zapisi, ki ne varčujejo z ostrino. Zato tudi jezik ni tipično kolumnističen pač pa neposreden, včasih brutalno realističen, še zlasti ko podaja svojo refleksijo na družbene spremembe v zadnjih nekaj letih. Pri tem se neposredno obrača na tiste, ki imajo t.i. kravatni gen oziroma tiste, ki s svojo kravato slej ko prej zategnejo zanko okrog vratu človeka, ki tega gena nima.

Tone Kregar, znan tudi kot pevec in avtor besedil pri skupini Mi2, je kustos v celjskem Muzeju novejše zgodovine. Po poklicu je zgodovinar, iz zgodovine je leta 2007 doktoriral na ljubljanski Filozofski fakulteti.

BOŠTJANOV LET - PRENOVLJENA IZDAJA ROMANA KOROŠKEGA PISATELJA

Prozni tekst sodobnega koroškega pisatelja Lipuša pripoveduje o protagonistovem otroštvu z izgubami matere, doma in končno samega sebe. Je tekst o travmatičnih dogodkih v zgodnjih otroških letih za časa druge svetovne vojne, o danostih tiste dobe, o praznjenju vasi. Dogajanje romana je z majhno izjemo ves čas postavljeno v odročen koroški kraj, ki se izkaže za simbol strahu, zaprtosti, temačnosti in tesnobe. Svetloba se prižiga le v plahih ljubezenskih prizorih in v doživljanju sveta, ki si ga protagonist ustvari posebej zase. Roman je prvič izšel leta 2003.

Lipuš se je rodil leta 1937 v Lobniku, bogoslovje je študiral v Celovcu, po izstopu pa slavistiko in pravo, a je oba študija opustil. Končal je učiteljišče in nato služboval po različnih krajih na avstrijskem Koroškem, bil pa je tudi med ustanovitelji osrednje koroške literarne revije Mladje, ki jo je več kot 20 let tudi urejal. Proslavil se je z romanom Zmote dijaka Tjaža iz leta 1972. Leta 2004 je prejel Prešernovo nagrado.

IZPOLNI ME - ZADNJI DEL LJUBEZENSKE TRILOGIJE STARK

Ljubezenski roman Izpolni me je zadnji del trilogije Stark. Tokrat prinaša zgodbo o čednem in oblastnem moškem in ženski, ki jo ta s svojim vedenjem prevzame. Toda čeprav se zdi, da ima moški vse pod nadzorom, ga bremenijo hude rane iz preteklosti. V ekstazi odnosa išče uteho pred temnimi demoni. Roman je poslovenila Neža Kralj.

Ameriška pisateljica Julie Kenner je izdala že več kot 40 romanov, novel in kratkih zgodb pod različnimi imeni in v različnih žanrih. Za svoje delo je bila večkrat nagrajena. Prvi in drugi del trilogije Stark Zapelji me in Razvnemi me sta izšli v več kot 20 državah in se uvrstili na vrhove najbolj prodajanih knjig.

OGLEDALO ZRAKA - PESNIŠKA ZBIRKA S TEMATIKO VEČNIH NASPROTIJ

V pesniški zbirki Ogledalo zraka, ki obsega 54 pesmi, se skuša čuteči prvoosebni lirski subjekt vselej odslikati v ogledalu - z druge strani, in sicer z disonanco med tišino in samoto, med jutri in včeraj ter z vprašanjem med ostati ali pobegniti. Iz pesmi veje krik, ki vznika v zavetju samotnih ur predvsem iz trpkih reminiscenc, ki skelijo tako zaradi izgube bližnjih oseb kot dnevne svetlobe, ki vse bolj dobiva obrobe motnega prisoja. V mojstrsko ubesedenih verzih ljubezen, kot so zapisali v založbi, nima eruptivnega naboja, pojavlja se predvsem v vlogi luščin spomina. Spremno besedo je zapisal Milan Vincetič.

Bina Štampe Žmavc, rojena leta 1951 v Celju, se je po študiju primerjalne književnosti ukvarjala z otroškim improvizacijskim gledališčem ter pisala besedila in režirala predstave v Pionirskem dramskem gledališču v Celju. Sedaj se posveča pisanju poezije, proze in dramatike za otroke in mlade. Izdala je več proznih del in pesniških zbirk za otroke in odrasle. Številna njena dela so bila prevedena v tuje jezike, zanje je prejela tudi več nagrad.