Svet 25.3.2014 12:18

Japonski arhitekt Šigeru Ban dobitnik Pritzkerjeve nagrade

San Francisco, 25. marca - Japonski arhitekt Šigeru Ban je letošnji dobitnik Pritzkerjeve nagrade, ki velja za Nobelovo nagrado za arhitekturo. Nagrado 56-letni arhitekt prejme za stavbe, ki "nudijo zatočišče, omogočajo druženje ali opravljanje verskih obredov tistim, ki so doživeli velike izgube in opustošenje".

Kot piše v utemeljitvi, arhitekt že 20 let potuje po vsem svetu na mesta naravnih katastrof in opustošenj, ki jih s svojim ravnanjem povzroča človek. V sodelovanju z lokalnim prebivalstvom, prostovoljci in študenti načrtuje in gradi preproste, dostojanstvene, nizkocenovne stavbe, ki jih je mogoče reciklirati, in skupnostne prostore za žrtve katastrof.

Njegove stavbe so po pisanju nemške tiskovne agencije dpa nudile zavetje na tisoče preživelim v katastrofah v Ruandi, Indiji, na Kitajskem in na Japonskem.

Pozornost najširše javnosti je prvič pritegnil s hišicami iz papirja, ki jih oblikoval v sklopu odpravljanja posledic genocida v Ruandi leta 1994 in potresa v Kobeju na Japonskem leta 1995. Stene hišk so izdelane iz kartonastih kvadrov, streha je iz papirja in plastike, temelji so iz zabojev za pivo.

V utemeljitvi je omenjena tudi njegova cerkev, ki jo je oblikoval za Christchurch na Novi Zelandiji potem, ko je bila tamkajšnja osrednja cerkev poškodovana v potresu. Pri gradnji je uporabil plastiko za oblogo in kartonaste modele za vlivanje betonskih stebrov.

Načrtoval je tudi številne trajnejše stavbe, med njimi leta 2010 Center Pompidou v francoskem Metzu.

"Nagrada je velika čast," je dejal arhitekt in dodal: "Še naprej moram poslušati ljudi, za katere delam, tako tedaj, kadar dobim zasebno naročilo, kot pri delu na ogroženih območjih. Nagrado razumem kot spodbudo, da sem na pravi poti - naj se ne spremenim v tem, kar delam, ampak naj rastem."

Ban je že sedmi japonski arhitekt s Pritzkerjevo nagrado. Kot dobitnika nagrade so ga razglasili v ponedeljek, nagrado mu bodo izročili 13. junija v amsterdamskem Rijksmuseumu.